Afbeelding
Foto: Iwan de Brabander

Mesdag krijgt ereplek bij Doornduintje

“Het is mij als burgemeester van de Van Dorpstraat een groot genoegen om de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen welkom te heten bij de onthulling van de lessenaar van het privéatelier van Mesdag.” Zo begon buurtbewoner Jan Petit in het parkje aan de voet van het Doornduin zijn speech over deze bijzondere gebeurtenis.

Na de inleiding van Petit nam burgervader Van Zanen het vakkundig over. “Wat een eer om een bijdrage te doen aan de onthulling van deze lessenaar. Dank aan Jan Petit, die dagelijks het zwerfvuil opruimt en jaarlijks een grote buurtschoonmaak houdt in het Doornduin. Deze inspanningen leverden hem in 2019 een Gulden Klinker op van de gemeente Den Haag. Het hieraan gekoppelde geldbedrag kreeg een mooie bestemming: de lessenaar met tekst over het buitenatelier van het schildersechtpaar Mesdag, dat hier ooit op het Doornduin stond. Hendrik Willem Mesdag was de bekendste zeeschilder van de Haagse School. Hij werkte graag in de Scheveningse duinen. Het Doornduin was eigendom van hem en zijn vrouw Sientje. Volgens het echtpaar Mesdag, dat hun persoonlijke beleving van de natuur in hun kunst vertaalde, is de mens nadrukkelijk onderdeel van de natuur en geen eigenaar. Met hun kunst wezen zij het publiek op de schoonheid van de alledaagse natuur. Dankzij Jan Petit worden bezoekers aan het Doornduin hieraan herinnerd. Museum Panorama Mesdag heeft sinds kort een heel scala aan online creatieve kinderactiviteiten gecreëerd rondom het schildershuisje in de duinen. Wat mooi en tastbaar. Dit stukje historie komt weer tot leven.”


Kunsthistorische waarde

Jan Petit woont sinds begin jaren ’90 nabij het Doornduin. Na een door omwonenden gefinancierde studie van de Universiteit Leiden, bleek het Doornduin qua flora en fauna een heel bijzonder duin te zijn. Verder ligt er een Duitse hospitaalbunker uit 1942, die via een ondergrondse gang was verbonden met een bunkerpost op het toenmalige Lindoduin. Petit: “Daarbij heeft deze plek kunsthistorische waarde. Het atelier van Mesdag stond hier tot 1944. In de hongerwinter eindigde het helaas in de kachel van de Duitsers.” Medebuurtbewoner Willem Jonkers bracht Petit op het idee voor een historisch aandenken. “Willem liet mij begin 2020 een foto zien waarop het atelier van Mesdag staat. Wij hoopten wat meer bewustzijn te creëren voor de culturele geschiedenis van het Doornduin. Tegelijk wilden wij aandacht vestigen op de biologische waarde van dit bijzondere stuk natuur middenin Scheveningen én onze wijk verfraaien. Stadsdeelkantoor Scheveningen werkte hier graag aan mee.” Minke Schat, directrice van Museum Panorama Mesdag, was aanwezig bij de onthulling. Zij sprak haar zegen uit over Petits initiatief om een lessenaar met tekst en foto te plaatsen.


Vrijwillige inzet voor de buurt

Eind 2005 waren er plannen voor een 25 meter hoog flatgebouw ter plekke van het voormalige Nebo-ziekenhuis aan de Scheveningseweg. De vader van Willem Jonkers was hier fel op tegen. Er werd een werkgroep geformeerd uit de Van Dorpstraat, Scheveningseweg en Helmstraat, die zich tien jaar lang bezighield met de bouwplannen. Petit: “Ik heb me gaandeweg verdiept in de geschiedenis van het Doornduin en omgeving. Zo kon ik de verslagen opvrolijken met verhalen over dit gebied. Dit paste goed bij mij, want in mijn werk heb ik vaak geopereerd als een verbinder door informatie uit te wisselen met anderen om een gezamenlijk standpunt te kunnen formuleren.”

Tijdens de winter van 2010 gleed Petit uit in de sneeuw, met een gebroken kuitbeen als gevolg. Toen hij bij terugkeer uit het ziekenhuis opnieuw moest leren lopen, kwam hij bij elk blokje om vele stukken zwerfvuil tegen. “Het is ongelofelijk wat er allemaal weggegooid wordt. Van mijn jongste dochter kreeg ik toen een grijper, waarmee ik sindsdien dagelijks het Doornduin schoonmaak, maar ‘s avonds ook de Van Dorpstraat, Johan van Oldenbarneveltlaan, Doornstraat, Helmstraat en Scheveningseweg.” Ter ere van de kroning van koning Willem Alexander werd Petit tijdens een bijeenkomst met bewoners uit de Van Dorpstraat onverwachts door Willem Jonkers vader tot Straatburgemeester benoemd.


Jaarlijkse opruimdag

Sinds 2014 organiseert Petit in nauwe samenwerking met medewerkers van het Gemeentelijk Groenbedrijf jaarlijks in maart een grote opruimdag op het Doornduin, om de paden schoon te maken, de bomen te ontdoen van klimop en dode en afgezaagde takken in bundels tussen de struiken te leggen. Petit: “Daar gaan insecten en muizen in zitten, wat de ecologie van het Doornduin ten goede komt. Op 11 september 2019 mocht ik vanwege mijn inspanningen voor de buurt met wethouder Revis de Gulden Klinker leggen bij de opgang in de Van Dorpstraat naar het Doornduin.”



Tekst: Alexander Serban

Afbeelding