Afbeelding
Foto: Dick Teske

Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft razendsnel een grote stroom mensen in beweging gebracht die op de vlucht zijn voor geweld en vernietigingen. Een deel van deze mensen vindt een warm welkom in Den Haag.

De vluchtelingen die in Den Haag aankomen, zijn nu vooral vrouwen, kinderen en ouderen. Lang niet iedereen spreekt Engels en daarom maakt de gemeente gebruik van tolkendiensten. Er zijn ook Oekraïense Hagenaars die bereid zijn om te helpen.

Het is bijzonder om te zien hoe groot de bereidheid is om de handen uit de mouwen te steken om de Oekraïners die hun land zijn ontvlucht te helpen. Omdat veel vluchtelingen ook nog op adem aan het komen zijn van alle gebeurtenissen, worden activiteitenprogramma's rustig en op maat gerealiseerd per opvanglocatie. Op de website van Den Haag Doet staat een overzicht van het aanbod.

Inmiddels zijn de eerste 200 vluchtelingen doorgestroomd van de acute opvang naar de locaties voor langere tijd. Daarnaast heeft het college besloten een aantal andere beschikbare locaties gereed te maken, zoals het Empire hotel in de Keizerstraat.