Afbeelding
Foto: Dick Teske

Lente opsnuiven bij ‘t Waaygat

Het is onmiskenbaar lente bij Stadsboerderij ‘t Waaygat aan de Havenkade. Vorige week zijn de eerste kleine geitjes geboren, een vierling, en die dartelen vrolijk in de wei. Ook de schoollessen en activiteiten op de boerderij komen weer langzaam op gang, en overal komen bloembolletjes boven.

Jenny Schraal, beheerder van stadsboerderij ’t Waaygat, geniet zichtbaar. Groepjes met kleuters scharrelen door de wei, vrolijk wijzend naar geitjes van drie dagen oud en diep onder de indruk van de voor hun immense koeien. “Dit is een heerlijk seizoen. De start van het nieuwe leven en zeker zo na de coronaperiode heel erg welkom. We zijn blij dat we weer mensen kunnen ontvangen en ook weer aan de gang kunnen met bijvoorbeeld onze kleuterlessen”, vertelt Jenny. “Op een laagdrempelige manier laten we de kinderen kennismaken met de dieren, wat de functie is van de dieren en vooral het belang van het goed omgaan met dieren. Zo vraag ik bijvoorbeeld naar wat ze gegeten hebben voor ontbijt. ‘Oh een eitje? Wist je dat een kip die legt? En jij had een plakje ham op je brood? Dat is vlees van een varken. Het is goed dat kinderen al op jonge leeftijd beseffen waar hun eten vandaan komt en dat het niet op magische wijze ontstaat in de supermarkt.”


Maar niet alleen voor kinderen is de stadsboerderij aan de Havenkade een groene oase om met de dieren te knuffelen. “Jong én oud weten ons te vinden”, zegt Jenny, terwijl ze wijst op een groepje senioren die door hun begeleiders de wei in worden geholpen. “Onlangs zijn we ook met een aantal dieren naar de overkant, bij woonzorgcentrum De Thuishaven, geweest. Het is echt geweldig om te zien hoe de ouderen reageren op een kip of cavia. De meesten hebben vroeger ook een huisdier gehad en moeten dat nu missen omdat ze in een verzorgingstehuis zitten.”


Vierling

De lente is bij uitstek het seizoen dat er nieuw leven te vinden is bij de stadsboerderij. Afgelopen week zijn er maar liefst vier geitenlammeren geboren. 


“Twee is doorgaans normaal, drie komt ook wel regelmatig voor, maar een vierling is wel uitzonderlijk”, vertelt Jenny. “Maar dit seizoen waren er bij meer boerderijen waar dezelfde bok is geweest meerlingen, dus laten we het erop houden dat die erg vruchtbaar is geweest.”

Jenny krijgt de komende tijd hulp van stagiaire Gabriëlle Padmos, die een paraveterinaire opleiding volgt. De geboorte van de vierling heeft ze helaas net gemist. “Dat was uitgerekend op de enige dag in de week dat ik op school zit”, vertelt Gabriëlle. “Maar we houden de rest van de geiten nauwlettend in de gaten. Er zijn er nog twee drachtig. En ik woon in de buurt, dus als het gaat gebeuren kan ik hier zo zijn.”


Toegankelijk

Hoewel de meeste mensen, zowel jong als oud, uit Scheveningen ’t Waaygat al goed weten te vinden, zijn tips om de stadsboerderij toegankelijker te maken altijd welkom. “We zijn bijvoorbeeld bereikbaar voor mensen in een rolstoel, maar misschien zien we bepaalde dingen over het hoofd. 

Dus mochten er suggesties zijn om mensen met een beperking nog meer te kunnen laten genieten hier, laat het ons weten. We willen dat iedereen zich welkom voelt bij onze stadsboerderij”, besluit Jenny.




De komende tijd staan er ook weer tal van activiteiten op stapel bij stadsboerderij 't Waaygat. Kijk voor de laatste updates op www.milieueducatiedenhaag.nl.