Afbeelding
Foto: PR

KopS viert jubileum met Kunstroute

Op zaterdag 26 en zondag 27 maart aanstaande stellen 43 kunstenaars van Kunst op Scheveningen (KopS) tijdens de Kunstroute hun huizen en ateliers open voor publiek. Het Kalhuis, Muzee Scheveningen en de Wijkwinkel in de Gentsestraat fungeren ook als expositie-locatie. Deze vijfde editie heeft een extra feestelijk tintje: de kunstenaarsvereniging bestaat 10 jaar!

Medeorganisator Karel van den Berg kijkt enorm uit naar de komende Kunstroute. De voormalig student aan de fotovakschool in Den Haag en tegenwoordig kunstenaar bij KopS heeft een passie voor zowel fotografie als poëzie. “Ik ben vaak op zoek naar braakliggende terreinen, waar je oude, vergane en verweerde voorwerpen kunt treffen en vastleggen op camera. Daar haal ik mijn inspiratie uit. Wat betreft poëziestijl zit ik in de ‘Light Verse’ hoek. Dat is cabaretachtige, luchtige en heldere poëzie. Hiermee heb ik intensief in het B-circuit opgetreden. In coronatijd schreef ik veel, maar momenteel ligt mijn focus meer op fotografie.”


Kunst op Scheveningen

De sinds 1991 op Scheveningen woonachtige Karel fietste in 2018 als bezoeker de vorige Kunstroute. Deze opzet sprak hem enorm aan. Hij meldde zich vervolgens aan bij KopS. “Je wordt echter niet zomaar toegelaten. Daar gaat een ballotage aan vooraf. Een commissie bekijkt en beoordeelt jouw werk, de ontwikkeling ervan én je ambities zeer kritisch. Gelukkig werd ik toegelaten bij het collectief.”

Wat betekent KopS voor kunstenaars die wonen en/of werken op Scheveningen? Karel: “Het delen van ervaringen en kunst. Wij komen sowieso één keer per maand informeel bij elkaar in De Maatschappij. Voorts worden er exposities met een thema georganiseerd, waarbij de leden een kunstwerk aanleveren. Samen met Sandra Simonis en Robert Conrad te Pas heb ik de organisatie van de kunstroute op mij genomen. Wij hebben een goed team dat elkaar versterkt. Het kostte ons weinig moeite om de kunstenaars te enthousiasmeren voor de route; het vult zich vanzelf, zeker na de coronatijd!"


Kunstroute

Met de Kunstroute is gelijk de grootste activiteit van KopS genoemd. Het laatste weekend van maart is het werk van de deelnemende kunstenaars op verschillende plekken op Scheveningen te bewonderen. Voor het merendeel ateliers aan huis, op drie externe locaties na waar meerdere kunstenaars tegelijk exposeren: Het Kalhuis, Muzee Scheveningen en de Wijkwinkel Gentsestraat. De locaties zijn te herkennen aan de vrolijke borden met het KopS-logo. Bezoekers kunnen van dichtbij kennismaken met de kunstenaar en zijn of haar werk én natuurlijk kunstwerken aankopen.


"De bezoeker kan zijn cultuurhart ophalen met een expositie van vele kunstvormen"


Karel: “De bezoeker kan zijn cultuurhart ophalen met een expositie van vele kunstvormen. Van schilderijen tot sculpturen in brons, van fotografie tot beelden in keramiek en van mixed media tot sieraden. Ikzelf ben nummer 19 in de route.”

Voor wie niet kan wachten tot het weekend: in Muzee Scheveningen is nu al een overzichtstentoonstelling te zien met werk van de deelnemende kunstenaars. Hier kun je vast een beeld krijgen van welk werk je aanspreekt en welke kunstenaar je vooral niet wilt missen tijdens de Kunstroute.


Permanente Galerie

Tot nog niet zo heel lang geleden fungeerde het oude gebouw van Welzijn Scheveningen in de Keizerstraat als tijdelijke expositieruimte van KopS. Deze locatie heeft inmiddels een andere bestemming gekregen. "Dit was een hele mooie plek om te exposeren én de plek waar wij elkaar ontmoetten”, vertelt Karel. "Ontzettend jammer dat dit weg is. We zijn echt op zoek naar een mooie, lichte en zichtbare locatie. Eén hele grote ruimte of een pand met meerdere kamers op een centrale plek. Een nieuwe galerie zou zowel voor ons als kunstliefhebbers geweldig zijn. Wie een mooie ruimte beschikbaar heeft, laat het ons weten!”

De Kunstroute Scheveningen vindt plaats op zaterdag 26 en zondag 27 maart van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de route, de exacte adressen en de deelnemende kunstenaars vind je op de website: www.kunstopscheveningen.nl.


Tekst: Alexander Serban