Afbeelding
Foto's: Dick Teske

Opvang en inzamelingen voor Oekraïners

De verschrikkelijke beelden en berichten die vanuit de Oekraïne komen, hebben tal van Scheveningers aangespoord om in actie te komen. Of het nu inzamelingsacties zijn om spullen naar het grensgebied met Polen te sturen, mensen die zelf gevluchte Oekraïners in huis nemen of zij die zorgen dat de hier opgevangen vluchtelingen de juiste hulp en spullen ontvangen – de actiebereidheid is groot.

Afgelopen weekend zijn de eerste Oekraïense vluchtelingen vanuit de crisisdienst van de gemeente opgevangen op Scheveningen. De groep van zo’n 60 personen zijn ondergebracht bij een hostel in de Keizerstraat voor tenminste twee weken. Spullen die al werden ingezameld door de ondernemers in de Keizerstraat gaan deels naar deze mensen.


Acties

Ook een deel van de spullen die zijn ingezameld door Jeana Ford uit Duindorp komt ten goede aan de zojuist gearriveerde vluchtelingen. “We hebben al zoveel opgehaald, dan maak ik voor hun ook een aantal pakketjes”, liet zij weten. “De rest van de spullen worden verdeeld onder andere locaties. Ik heb contact met legerplaats de Harskamp, dus daar maak ik dan specifiek pakketten voor én volgende week gaat er ook een groot deel richting Polen, naar de grens met Oekraïne. We zijn nu vooral nog dringend op zoek naar voeding voor mens en dier.”

Jeana vindt de bereidheid van de mensen om te helpen hartverwarmend. “Het is ongelooflijk hoeveel er al is gedoneerd. Mevrouw de Niet is op haar scootmobiel al verschillende grote tassen af komen geven. En Vera kwam met haar moeder en oma vandaag ook van alles brengen, waaronder knuffelbeesten. Ik ben ook benaderd door een apotheek, die schenken vier grote dozen met EHBO-spullen. Alles komt goed terecht bij de mensen die het echt nodig hebben.”

Ook Lindsey de Ruiter zal binnenkort een rit maken vanuit Scheveningen naar de Harskamp. “Momenteel worden de Oekraïense vluchtelingen opgevangen op die kazerne en daar kunnen ze de nodige hulp goed gebruiken. Denk aan kleding voor volwassenen en kinderen, lekkernijen zoals koeken en chocolade, speelgoed, maar ook honden- en kattenvoer”, legt Lindsey uit. “Mocht u spullen hebben dan kunnen deze aanstaande zondag 20 maart worden ingeleverd, van 15.00 tot 17.00 uur, aan de Renbaanstraat 89.”

Doen wat we kunnen

Naast de vele particuliere initiatieven zijn ook diverse bedrijven acties begonnen voor Oekraïne. Dierenspeciaalzaak Scheveningen bijvoorbeeld zet zich in voor de asieldieren in Oekraïne, zie hiervoor pagina 24.

Bij Atelier Pro Architecten aan de Kerkhoflaan is ook een actie voor Oekraïne gaande. De Russische Maria Zlobina, haar man en diens partner werken op het Scheveningse architectenbureau en besloten samen een inzamelingsactie op te zetten. Maria, zelf ook architect, fungeert als spil in het initiatief. De hele situatie in Oekraïne grijpt haar aan. "We zamelen medische hulpmiddelen in, persoonlijke verzorgingsitems en comfortabele slaapproducten, zoals slaapzakken”, aldus Maria. "Ook verzamelen we babyvoeding en zaken als luiers. We werken samen met Stichting Oekraïners in Nederland. Leden ervan brengen alle donaties naar de grens met Oekraïne. Van maandag tot vrijdag, van 09.00 tot 17.00 uur, kun je bij ons terecht met spullen. Recent deed de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten nog een grote donatie en mensen komen naar ons kantoor met allerlei giften. Gedurende de week sorteren we alles en op vrijdag gaat het allemaal naar een centraal punt in Nederland en van daaruit, wekelijks op zondag, per truck richting de Oekraïense grens.” De actie loopt zolang dat nodig is.

Maria maakt zich als Russische grote zorgen om de oorlog. “Het is een catastrofe”, antwoordt ze desgevraagd. “Dat dit gebeurt anno 2022! Geen familielid steunt de Russische inval of president Poetin. We hebben vrienden in Oekraïne. Weet je, Rusland is niet Poetin en Poetin is niet Rusland. Er is een reden waarom veel Russen in West-Europa wonen”, hint ze. “Ik roep iedereen op daarom Russen hier niet lastig te vallen. Zij hebben niets met die oorlog of Poetin te maken.” Maria verzucht even: “We doen wat we kunnen.”


Zelf ook bijdragen? Via de website www.denhaagdoet.nl/oekraine kunt u kijken welk initiatief bij u in de buurt gaande is of waar welke specifieke spullen nodig zijn.

Afbeelding