Afbeelding
Foto: DS

“Je voert soms lange gesprekken en hoort allerlei verhalen”

Mensen die om gezondheids- of mobiliteitsredenen geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en die familie of vrienden willen bezoeken, of naar een activiteit of naar het ziekenhuis gebracht willen worden, kunnen gebruik maken van de Particuliere Vervoersdienst van Welzijn Scheveningen. Behulpzame, vrijwillige chauffeurs stellen zich met hun eigen auto beschikbaar om op één of meerdere dagen in de week ritten uit te voeren en eventueel mensen te begeleiden Pieter Taal is een van de vrijwilligers, die twee tot drie dagen in de week senioren vervoert.

Pieter Taal heeft na zijn pensionering nog een tijdje gewerkt, maar daarna is hij vrijwilligerswerk gaan doen voor Welzijn Scheveningen. “Ik doe ook vrijwilligerswerk in Muzee. Barbara en Mink Keus zitten daar ook en die maakten mij attent op deze vervoersdienst. Zo ben ik er in gerold.” Pieter is gestart in september 2016 en rijdt twee à drie dagen voor de vervoersdienst. “Ik kan me mijn eerste ritje nog goed herinneren. Ik zou een mevrouw ophalen met een rollator. Maar toen ik aan kwam stonden er twee dames met twee rollators te wachten. Dat was wel even passen en meten om die in de auto te krijgen. Maar het is gelukt.”


Meedoen in de maatschappij

De Particuliere Vervoersdienst is bestemd voor senioren uit stadsdeel Scheveningen die om gezondheids- of mobiliteitsredenen geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Laura Nieuwenhuis, maatschappelijk werker bij Welzijn Scheveningen: “Sommige ouderen moeten op een gegeven moment hun auto wegdoen, of kunnen niet meer reizen met het openbaar vervoer. Dan mis je opeens zoveel mogelijkheden. Ze missen dan hun zelfstandigheid. Het is dan mooi dat ze op deze manier nog op plekken kunnen komen en mee kunnen doen in de maatschappij. Ze hoeven zo ook minder vaak een beroep te doen op hun kinderen.” Pieter: “Een bezoekje aan de tandarts duurt soms maar vijf minuten, maar hun zoon of dochter moet er vrij voor nemen. Dan is de vervoersdienst een uitkomst.”


Extra begeleiding

De vrijwilligers van de vervoersdienst rijden niet alleen, maar begeleiden de mensen ook als dat nodig is. Laura: “De vrijwilligers bieden ook extra begeleiding en aandacht, zoals in het ziekenhuis even meelopen naar de afspraak. Pieter: “Ik breng regelmatig mensen die slecht ter been zijn naar de afdeling in het ziekenhuis, en breng ze naar binnen bij de arts. Daarna wacht ik in de wachtkamer of in de hal. Dat waarderen mensen echt. Als het wat langer duurt, zeggen mensen vaak dat ik op hun kosten een kopje koffie mag nemen.” Pieter vindt het vrijwilligerswerk bij de Particuliere Vervoersdienst vooral leuk door de sociale contacten. “Het contact met de mensen is leuk. Je voert soms lange gesprekken, zeker als het een lange rit is en je hoort allerlei verhalen. Het komt regelmatig voor dat mensen bij een vervolgafspraak vragen of ik dan weer kan rijden. Dat geef ik dan door aan de centrale. Het geeft een goed gevoel dat je iets voor een ander kunt betekenen.”


Meer informatie over de Particuliere Vervoersdienst is te vinden op de website: www.welzijnscheveningen.nl.


Tekst: Caroline van den Ende