Afbeelding
Foto: PR

Nieuwe Passie in de Bethelkerk

In de aanloop naar Pasen maakt de Bethelkerk, aan de Jurriaan Kokstraat, zich op voor een bijzondere voorstelling op 27 maart: De Nieuwe Passie. Deze Nieuwe Passie is geheel anders. Deze voorstelling laat mensen het verhaal van lijden, dood en verrijzen van zeer nabij beleven met tien muziekstukken, tien poëtische teksten en tien kunstwerken.

Dominee Gerco Lock vertelt: “Het idee is bedacht met dichter en toneelschrijver Willem Jan Otten. Zijn droom was om het bekende passieverhaal uit de bijbel op een andere manier te vertellen. Het moest beeldend en dichtbij zijn en vooral tot nadenken stemmen. Samen met kunstenaar Paul van Dongen bedachten we een vorm waarin tekst, beeld en muziek elkaar aanvullen.”

Wie straks bij de voorstelling is, krijgt steeds een gedicht te horen. Willem Jan Otten draagt deze zelf voor. Daarna krijg je een kunstwerk in handen. Kunstenaar Paul van Dongen heeft 70 etsen gemaakt die van hand tot hand zullen gaan. Daardoor komt de vraag op ieder persoonlijk af: wat doe ik hiermee? Het zijn kleine afbeeldingen die zich pas goed ontvouwen wanneer je langer kijkt.

Terwijl de kunstwerken worden doorgegeven, klinkt passiemuziek die is uitgekozen bij de tekstfragmenten en de etsen. Ook de muziek komt intiem dichtbij. Sopraan Margreet Rietveld wordt begeleid door strijkers van het orkest Ars Musica. Dirigent Patrick van der Linden heeft de muziek uitgezocht. De muzikanten wisselen bekende klassieke klanken af met nieuwere passiemuziek.

De tien teksten, tien etsen en tien muziekstukken vormen een omgang in het lijdensverhaal van Jezus Christus. Daarbij wordt niet de chronologische verhaallijn gevolgd maar komen vooral de belangrijke thema’s van het passieverhaal aan bod. Gerco: “De bezoekers krijgen de beelden letterlijk overgeleverd. Het lijdensverhaal is aanraakbaar in woord, in beeld en in muziek. Het gaat ongetwijfeld een bijzondere ervaring worden dit mee te maken.”


De voorstelling wordt op 27 maart gehouden om 13.00, 15.00 en 17.00 uur, voor telkens 70 mensen. Kaarten à 8,50 zijn verkrijgbaar via www.denieuwepassie.nl. Via Fonds Welzijn Scheveningse Senioren krijgen bezoekers van 55 jaar en ouder bovendien de prijs van hun kaartje na het bezoek aan de voorstelling retour.


Om de kunst voor meer mensen toegankelijk te maken, is er gekoppeld aan de uitvoering ook een expositie in de Bethelkerk waarin meer werk van Paul van Dongen te bezichtigen is.