Afbeelding
Foto: PR

Aanleg walstroom in Derde Haven van start

Algemeen

Nu de werkzaamheden aan de kadewand van de Derde Haven zijn afgerond kunnen de voorzieningen voor walstroom (220V) worden aangelegd. Vrijdag is daar meteen een begin mee gemaakt.

In de haven van Scheveningen meren schepen aan die voor hun energiebehoefte, zoals koeling, zelf stroom opwekken door middel van dieselgeneratoren. Deze generatoren produceren, geluid, stank en uitstoot van CO2 en stikstof. Diesel wordt bovendien, net als andere brandstoffen snel duurder. De aanleg van walstroom zorgt voor een stillere, gezondere en betere woon- werk- en leefomgeving tegen geringere kosten; zo draagt het bij aan de economische vitaliteit van de haven én aan een aantrekkelijk woonklimaat. In het Convenant Scheveningen Haven uit 2020 staat dat de gemeente Den Haag, samen met de betrokken ondernemers en bewoners in de haven, gaat zorgen voor de aanleg van de walstroom en het gebruik ervan.

Installatiebedrijf Hitzert en aannemer Strukton combineren de aanleg van walstroom met het aanleggen van een watervoorziening. Dit deel van de haven komt beschikbaar voor kleinere schepen en de recreatieve vaart. Ook bij evenementen, zoals grote internationale watersportwedstrijden zal het goed van pas komen. De walstroom in de Derde Haven is nog dit voorjaar gereed voor gebruik.

Wethouder Liesbeth van Tongeren van Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie is blij met deze volgende stap. “Met walstroom zorgen we voor een beperking van de CO2-uitstoot en stappen we over van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, ook in de haven. Zo blijft het mogelijk om de maritieme economische activiteiten in de haven te houden en zelfs uit te breiden terwijl in de leefomgeving geluid, fijnstof en stank afnemen.”

In de Eerste Haven zijn sinds 2018 al zeven walstroomkasten aanwezig. Het gebruik van deze kasten neemt toe en levert inmiddels een stikstofreductie van 9.000 kilo per jaar op. De laagspanningsaansluiting die nu in de Derde Haven wordt aangelegd is de voorloper van aanleg van walstroom ook voor grotere schepen daar en die zal naar verwachting eind 2023 gerealiseerd zijn.