Daphne Metaal, Lijn1 Haaglanden
Daphne Metaal, Lijn1 Haaglanden Foto: Eric van Nieuwland

Actieonderzoek ‘Gezond & Vitaal oud(er) worden

Op een fijne manier oud worden gaat over meer dan een gezond lichaam. Het gaat om het totaalplaatje van je leven. Om de dingen die goed gaan. Die nog wél kunnen. De dingen die je het gevoel geven van betekenis te zijn. En dat is precies waar Positieve Gezondheid om draait. Want door de focus te verleggen, kan een mens zich al een stuk beter voelen. Om het actieonderzoek ‘Gezond & Vitaal oud(er) worden op Noordelijk Scheveningen’ meer bekendheid te geven en wijkbewoners op te roepen mee te doen, vindt er op 17 maart een informatiebijeenkomst plaats, in de Ichthuskerk, Duinkerksestraat 9.

Positieve Gezondheid als uitgangspunt voor een gezonde en vitale woongemeenschap waar het prettig oud(er) worden is. Dat is wat professionele zorgorganisaties samen met de wijkbewoners willen bereiken in Noordelijk Scheveningen. 


“Hoe dat moet, wat belangrijk is, wat er nodig is, wat wijkbewoners zelf kunnen bijdragen en hoe zorg- en welzijnsinstanties kunnen anticiperen, brengen we in kaart met een actieonderzoek”, vertelt Daphne Metaal. Zij is vanuit Lijn1 Haaglanden betrokken bij het actieonderzoek.


“We werken samen met professionele zorgorganisaties in de wijk zoals Respect, Cardia, Saffier en de huisartsencoöperatie én natuurlijk met de wijkbewoners zelf. Daarom zijn wij blij dat organisaties zoals Thuis in de Buurt en de Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen ook aanhaken. Juist in het samenbrengen van al die diverse perspectieven zit de winst.”


Informatiebijeenkomst

Om het actieonderzoek ‘Gezond & Vitaal oud(er) worden op Noordelijk Scheveningen’ meer bekendheid te geven en wijkbewoners op te roepen mee te doen, vindt er op 17 maart een informatiebijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst zullen Daphne Metaal van Lijn1 en Adrie van den Hoek, voorzitster Cliëntenraad Respect en ook betrokken bij het actieonderzoek, het gedachtegoed ‘Positieve Gezondheid’ verder toelichten en uitleggen hoe dat de basis kan vormen voor een gezonde en vitale woongemeenschap. 


Iedereen kan op zijn of haar eigen manier een bijdrage leveren. “Bij Positieve Gezondheid kijk je naar alle aspecten van je leven”, vertelt Adrie. “Je kijkt niet alleen hoe het lichamelijk met je gaat, maar ook hoe je dagelijks functioneert. Of je nog meedoet en wat je kwaliteit van leven is en hoe het geestelijk gaat. Weet je: iedereen mankeert wel eens iets. Maar je bent niet je aandoening. Je bent zo veel meer.”


Ideeën verzamelen

Met het actieonderzoek gaan we ideeën verzamelen hoe wijkbewoners samen met professionals kunnen bouwen aan een gezond en vitaal Noordelijk Scheveningen “Mensen realiseren zich soms niet hoe leuk en bijzonder hun inzichten en ideeën zijn”, weet Daphne. 


“En hoeveel dat ook voor andere wijkbewoners kan betekenen. We willen daarom echt van de wijkbewoners zelf horen hoe zij tegen dingen aankijken. Al die behoeften, inzichten en ideeën voegen we samen. Daarna kijken we met de wijkbewoners, zorg- en welzijnsinstellingen en andere betrokkenen wat er mogelijk is. Wat we sámen kunnen doen om de levens van zoveel mogelijk ouderen in de wijk een positieve draai te geven.”


Meld u aan!

Wilt u meepraten en meedenken over gezond en vitaal oud(er) worden op Scheveningen Noord en meer weten over Positieve Gezondheid en het actieonderzoek, kom naar de informatiebijeenkomst op donderdag 17 maart a.s. van 14.00u tot 16.00u in de Ichthuskerk, Duinkerksestraat 9.


Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. Graag vooraf aanmelden: info@thuisindebuurt.org of tel 06 295 220 13. Laat u svp uw naam en telefoonnummer achter als u de voicemail krijgt.