Afbeelding
Foto: Dick Teske

Scheveningen maakt zich op voor de verkiezingen

Je stem laten horen over wat er in je directe leefomgeving gebeurt. Dat kan op 14, 15 of 16 maart tijdens de vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen in je eigen buurt. In deze speciale verkiezingskrant zoomen we in op een aantal standpunten van de Haagse gemeenteraadspartijen in jouw stadsdeel. De Unit Verkiezingen is al een jaar lang bezig met de voorbereidingen om het stemmen mogelijk te maken. Een kijkje achter de schermen. 

Het is geen standaard draaiboek dat even uit de kast gehaald wordt, de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Elke vier jaar opnieuw benadert de unit Verkiezingen in elk stadsdeel verschillende instellingen of ze met de gemeenteraadsverkiezing stembureaulocatie willen zijn. Van scholen, wijkcentra tot kunstinstellingen. Alles komt voorbij. Het streven daarbij is dat iedere Haagse inwoner binnen 500 meter van zijn of haar huis kan stemmen. Criteria zijn dus de ligging, maar ook de toegankelijkheid van de locaties.


Extra voorzieningen

Als de locaties dan definitief zijn, moeten de stembureaus worden ingericht met de juiste materialen. Een verhuisbedrijf vervoert alle stemhokjes, tafels, stoelen, palen met desinfectiemiddel, dozen met stempotloden, borden die de weg naar het stembureau aanwijzen en nog veel meer vanuit de grote centrale opslagloods. Al deze materialen worden gesorteerd, uitgereden en uiteindelijk wordt het stembureau opgebouwd.

Op de stembureaus die speciaal zijn ingericht voor blinde en slechtziende kiezers en voor dove en slechthorende kiezers komen extra voorzieningen. Zo worden er voor blinde of slechtziende mensen voelbare geleidelijnen op de vloer aangebracht, waardoor ze de weg kunnen vinden naar de aanmeldtafel en het stemhokje. In het stemhokje zelf is een zogenoemde stemmal, die op het stembiljet gelegd kan worden, waardoor de kiezer met de vingers de lijst kan voelen. Via een soundbox met koptelefoon worden de partijen en kandidaten op de lijst voorgelezen. Eventueel kan er beroep worden gedaan op de gebaren- of schrijftolken.

In Stadsdeel Scheveningen zit er een dergelijk stembureau in Madurodam op het George Maduroplein 1. Verder zijn er maar liefst 32 plekken waar je op Scheveningen kunt stemmen. Naast scholen, wijkgebouwen en zorginstellingen, zijn er ook niet alledaagse locaties als het Kunstmuseum, Sealab en het Bowlingcentrum. Een mooi moment om ergens binnen te stappen waar je normaal misschien niet komt dus. Het dichtstbijzijnde stembureau vind je op www.stembureau.nl.


Vrijwilligers

Om alle stembureaus te bemensen en alle uitgebrachte stemmen te tellen, zijn stembureauleden, tellers en reserveleden nodig. Maar liefst zesduizend mensen zijn hiervoor nodig. Iedereen die daar alsnog aan zou willen bijdragen, is welkom. Op www.stembureauledenindenhaag.nl kun je je daarvoor aanmelden. Dit gaat vooral over reservefuncties en tellers.

Stembureauleden en tellers worden niet zomaar in het diepe gegooid. Om zich voor te bereiden op hun werkzaamheden op de stembureaus volgen ze een training. Daarvoor krijgen ze een handleiding thuis gestuurd, waarin alle informatie over de verkiezing, het stem- en telproces en hun taken op het stembureau staan omschreven. Ook volgt iedereen een e-learning. De voorzitters en plaatsvervangend voorzitters die in de middagshift werken, krijgen daarnaast ook nog een webinar over het correct invullen van het proces-verbaal.


Stembureau-app

Om het verkiezingsproces op de stembureaus en achter de schermen zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er verschillende applicaties. Zo gebruikt de voorzitter van het stembureau een speciale stembureau-app als hij een stempas scant. De app controleert onder andere de echtheid van de stempas. Ook kan de verkiezingsorganisatie via deze app bijhouden hoeveel stemmen er in ieder stembureau al zijn uitgebracht. Daarnaast geven stembureauleden via een website op een druktemeter aan hoe druk het is op de stembureaus. Deze informatie is op de verkiezingsdagen terug te vinden op www.stembureauindenhaag.nl.

De unit heeft een eigen klant-contactcentrum. Dit is het ‘commandocentrum’ waar vragen van kiezers en stembureauleden binnenkomen. Ook wordt vanuit daar informatie op www.denhaag.nl/verkiezingen geplaatst en wordt een Verkiezingskrant met informatie over de verkiezing en het stemmen gemaakt. Verder zorgt de unit er vanuit hier voor dat de stemmen die niet op het stembureau geteld kunnen worden, op een centrale locatie geteld worden. Dit jaar is dat het World Forum, waar ook de stemmen die zijn uitgebracht op de vervroegde stembureaus worden geteld.


Mondkapje mag, hoeft niet

Met ingang van 25 februari zijn op landelijk niveau nagenoeg alle coronamaatregelen losgelaten. Toch vindt de gemeente het belangrijk dat alle kiezers veilig kunnen stemmen. Daarom is het op alle stembureaus mogelijk om een veilige afstand van anderen te houden. Daarnaast worden de stembureaus nog steeds geventileerd, en zijn op alle locaties beschermingsmiddelen aanwezig, zoals handgel, mondkapjes en kuchschermen. Kiezers krijgen voor het stemmen een eigen rood potlood dat ze mogen houden. Kiezers en stembureauleden mogen een mondkapje op, maar dat hoeft niet.


Op www.denhaag.nl/verkiezingen staat alle informatie over de gemeenteraadsverkiezing. Daar staat ook meer informatie over het stemmen per volmacht, het aanvragen van een vervangende stempas en informatie over toegankelijkheid. In de eerste week van maart ontvangen alle Haagse huishoudens waar kiesgerechtigden wonen een Verkiezingskrant toegestuurd. Daarin staat ook alle informatie en ook een overzicht van alle stembureaus en de kandidatenlijst.


Tekst: June Kromjongh

Afbeelding