Afbeelding
Foto: Gemeente Den Haag

Stemhulp Steffie maakt kiezen begrijpelijk

Den Haag zet voor het eerst een stemhulp in voor mensen met een verstandelijke beperking of die moeite hebben met lezen. Stemhulp Steffie legt het stemmen eenvoudig uit, zodat iedereen zich goed kan voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart.

Kavita Parbhudayal, coördinerend wethouder Toegankelijkheid, stelde de digitale stemhulp officieel in gebruik. "Stemhulp Steffie helpt stemgerechtigden om zich op een laagdrempelige manier voor te bereiden op de verkiezingen."

Mensen met een verstandelijke beperking of die moeite hebben met lezen, maken een stuk minder gebruik van hun stemrecht dan andere kiezers. Daarom is Steffie een uitkomst. Steffie biedt hulp door alle teksten voor te lezen en indien nodig een neutrale uitleg te geven bij de ingewikkelde politieke stellingen en woorden.


Ook legt Steffie met filmpjes en gesproken tekst op een eenvoudige manier uit hoe de verkiezingen en het stemproces werken. De stemhulp is gemaakt voor en door mensen met een beperking en is door iedereen te gebruiken via www.hoewerktstemmen.nl.