Afbeelding
Foto: Jurriaan Brobbel

Werken in het hart van Scheveningen-Bad

Over acht maanden start een bijzonder project op Scheveningen. De Middenboulevard tussen de Beeldentuin en de Palacestraat wordt vanaf november compleet vernieuwd. Het totale project duurt bijna twee jaar, tot in het derde kwartaal van 2024. Pronkstuk van de nieuwe boulevard is een brede trap recht voor het Kurhaus. 

De verbouwing wordt in fases uitgevoerd en tijdens al dit werk blijft de boulevard open. Een hele uitdaging voor het bouwteam dat het werk nu voorbereid. Paul Dano (gemeente Den Haag) en Annemiek Verheijden (Heijmans N.V.) zijn omgevingsmanagers van het werk, De Scheveninger zocht ze op.


Stel jezelf even voor aan onze lezers.

Paul: Ik werk sinds 2020 als zelfstandig omgevingsmanager. De gemeente Den Haag heeft mij ingehuurd voor deze mooie opdracht. Ik woon in Breda met mijn vrouw en heb twee uitwonende kinderen. Mijn moeder is hier op Scheveningen geboren. Dus er is zeker een familieband met dit gebied.

Annemiek: Ik heb mijn eigen communicatie- en adviesbureau en richt me op grote complexe bouw- en infraprojecten. Inmiddels heb ik meer dan 11 jaar ervaring als omgevingsmanager, waarvan 7 jaar in Den Haag. Binnen dit bouwteam ben ik namens Heijmans het 'verlengstuk' van Paul voor de bouw en techniek. Ik kom uit Noordwijk en woon samen met mijn partner en twee dochters. We zeilen in de zomer graag voor de kust tussen Noordwijk en Scheveningen.


Hoe bevalt het hier op Scheveningen?

Annemiek: Voor mij is het als thuiskomen. Als ik strand en zee zie, ben ik gelukkig! Ik ben er vaak te vinden. De levendigheid van de stad in combinatie met de kustlijn, dat vind ik echt uniek. Dat ik nu mijn werkplek aan de kust heb, is gewoon prachtig. Het is fantastisch om mee te mogen werken aan een nieuwe impuls voor Scheveningen en dit unieke gebied nog mooier te maken. Ik houd van denken in oplossingen en de Scheveningse ondernemers zijn innovatief en aanpakkers, dat spreekt me natuurlijk erg aan!

Paul: De dynamiek hier spreekt me erg aan. Je merkt aan alles dat dit de grootste en oudste badplaats van Nederland is. De Middenboulevard is ook nog eens het drukste deel van Scheveningen. En inmiddels heb ik ervaren hoe krachtig hier de wind kan zijn en de impact daarvan op het gebied. Ook hier heeft de horeca het de laatste jaren zwaar gehad door corona en andere overlast. Bij de uitvoering van het werk is het belangrijk dat zij goed kunnen blijven ondernemen. We zijn met hen in gesprek voor de optimale afstemming.


Hoe gaan jullie nu te werk?

Annemiek: In deze fase werken we het ontwerp en de fasering verder uit. Heijmans zet de omgeving daarbij centraal. We zorgen voor een gastvrije, veilige en overzichtelijke boulevard waarin we publiek blijven aantrekken’, zodat de omgeving sociaal, economisch en ruimtelijk goed blijft functioneren. We gaan verder in overleg met de ondernemers op het strand, de boulevard en bewoners, en willen we zorgen voor de juiste balans tijdens het bouwen tussen bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid, communicatie, kwaliteit én uitvoerbaarheid. Eind juni hebben we een definitief plan en daarna gaan we de voorbereidingsfase in.

Paul: Natuurlijk gaat het werk overlast geven. Maar wij geloven dat we het gebied gedurende heel het werk aantrekkelijk kunnen houden. Sterker nog, dat het werk ook interessant is om te bekijken en te volgen. De strandpaviljoens zullen volgend jaar aan een tijdelijke boulevard staan. Ook zullen we extra activiteiten en programmering inzetten om het gebied levendig te houden. De gesprekken in de omgeving verlopen tot nu toe zeer positief. Uiteindelijk hoop ik dat we in 2024 op een prachtige boulevard staan en met z’n allen denken: 'Mooi hè, dit hadden we veel eerder moeten doen'.


Elke woensdag werken Paul en Annemiek vanuit het Infopunt naast de Pier.