Afbeelding
Foto: Harry Oosterveen

Bas regelt bomen voor Van Beuningenstraat

Op het eerste gezicht lijkt het Statenkwartier voor de willekeurige passant een groene buurt. Wie beter kijkt, ziet dat er ook totaal ‘versteende’ straten zijn zonder noemenswaardig groen. Neem de Van Beuningenstraat, die ontbeerde tot voor kort enige flora van betekenis. En dat moet anders, zo besloot Bas Sligting uit de Van Beuningenstraat. Op zijn initiatief plantte de gemeente daar onlangs zes krentenbomen.

Als je wat gedaan wilt krijgen, moet je een lange adem hebben, weet Bas. Hij was twee jaar in de weer met de gemeente voordat de bomen drie weken geleden dan eindelijk hun opwachting maakten. Hoog nodig, want het was wel erg kaal en steenachtig, ook met geveltuintjes. Het begon allemaal met de verhuizing naar Bas’ huidige woning. “Toen wij hier 2,5 jaar geleden kwamen wonen, merkte ik al gauw dat de Van Beuningenstraat een van de straten in het Statenkwartier was die geen bomen had. Totaal versteend. Ik nam contact op met Groenbeheer van het stadsdeelkantoor met de vraag of het mogelijk was de Van Beuningenstraat te vergroenen. Het stadsdeelkantoor reageerde meteen enthousiast. Eerdere pogingen bomen in de straat te krijgen mislukten, omdat het een tijd kan duren eer zoiets gerealiseerd is en mensen geneigd zijn snel af te haken. Maar ik ben vasthoudend”, aldus Bas.


"Eerdere pogingen bomen in de straat te krijgen mislukten. Maar ik ben vasthoudend"


Veel animo

Vanuit het stadsdeel ging groenbeheerder Sven Walleze aan de slag voor de vergroening van de Van Beuningenstraat. “Hij vond het een goed idee en wilde het meteen aanpakken”, vertelt Bas. “Samen met hem stelde ik in 2019 een brief voor de bewoners op, zodat we ons idee konden voorleggen en meningen peilen. Was er animo voor bomen? Hadden zij wellicht nog andere behoeften of wensen? Iedereen kreeg twee weken de tijd om te reageren. Na die periode bleek iedereen heel enthousiast over de komst van groen. Een andere wens was de plaatsing van fietsnietjes. Onze stoepen zijn smal en er staan veel fietsen op. Met een rolstoel of rollator kun je er moeilijk langs. Fietsnietjes moeten uitkomst bieden en die gaan er komen. Sven en ik stelden een plan op. Ook de straat moest op enkele plekken open om te kijken waar de bomen eventueel zouden kunnen staan, zonder kabels en leidingen in de grond in de weg te zitten. Naar aanleiding hiervan bleek dat zes plekken geschikt waren.”


"Met een enquête konden mensen voor een bepaalde boomsoort kiezen"


Welke soort zou dat dan moeten worden, was de volgende vraag. Vanwege het kustklimaat en hun potentiële omvang kwamen drie boomsoorten in aanmerking, waaronder de krentenboompjes. Bas: “Wij hebben toen een tweede brief geschreven voor de omwonenden waarin we hen informeerden over de mogelijkheden en het aantal bomen. We voegden tekeningen bij, zodat iedereen een indruk kreeg hoe het zou worden. Met een bijgeleverde enquête konden mensen voor een bepaalde boomsoort kiezen. Sven kwam zelfs een zaterdagmiddag langs om de bewoners uitleg te geven hoe het eruit zou gaan zien. De meesten kozen voor de krentenbomen.” Op dat moment nam groenbeheerder Jardie Chervet Sven’s taken over. De nieuwe man op de post pakte het plan meteen op met de wind in de zeilen, want de bewoners hadden inmiddels goedkeuring gegeven. “Restte alleen nog de uitvoering”, aldus Bas.
Drie weken geleden, dik twee jaar na de start van het initiatief, liet de gemeente de bomen planten, waarvoor drie parkeerplekken werden opgeofferd. Bas: “Wij hadden enkele weken na elkaar op zondagavond, de tijd waarop de meeste mensen thuis zijn, gekeken hoeveel parkeerplekken bezet waren. Er waren steevast twee tot drie plekken over. Dus de bewoners hadden geen bezwaar tegen de ophef van de parkeerplaatsen. In de lente gaan we als straat een borreltje nemen op de komst van de krentenbomen.”


"In de lente gaan we als straat een borreltje nemen op de komst van de krentenbomen"


De nu nog spichtige straatflora, gestut door houten paaltjes, heeft zo haar voordelen. “De krentenbomen groeien vooral naar boven toe en niet perse in de breedte. En dat is gunstig in verband met de ruimte die ze gaan innemen. Ze kunnen wel twaalf meter hoog worden afhankelijk van de standplaats. Daarnaast houden ze de straat koel. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat straten met bomen 10 graden koeler zijn op warme dagen. Groen trekt allerlei soorten dieren aan, dus de bomen komen de stadse biodiversiteit ten goede. Natuurlijk maakt het ook het straatbeeld mooier.” En er is nog een voordeel aangaande krentenbomen. De besjes die in de zomer verschijnen zijn eetbaar en erg lekker. Bas is tevreden. “Het liefst hadden we er meer gehad, maar iets is beter dan niets. Zelfs nu ze nog kaal zijn, maken ze de straat al aantrekkelijker”, zegt Bas. “Iedereen is hier blij met de bomen.” De fietsnietjes zullen binnenkort hun opwachting maken.


Groen maakt gelukkig

Ideeën voor vergroening van het Statenkwartier heeft hij genoeg. Door zijn bomen-initiatief kwam Bas in aanraking met het wijkbestuur en een bewonersgroepje dat zich bezig houdt met verduurzaming en vergroening. Hoewel die contacten pril zijn, wil Bas best wel een voorzetje geven. “Te denken valt aan meer zonnepanelen in de wijk, want ik zie hier veel grijze daken. Ook zouden er meer groene daken kunnen komen met mosbeplanting. Goed voor de biodiversiteit en het gaat zomers de warmte in huis tegen. Energieverslindende airco is dan niet meer nodig. Groen is belangrijk voor de mens. Het komt het welzijn van mensen ten goede, want we zijn als mensheid onderdeel van de natuur, we staan er niet boven. We worden er juist gelukkig van.”


Tekst: Harry Oosterveen

Afbeelding