Afbeelding
Foto: PR

“We zijn het eigenlijk verplicht om te promoveren”

De Scheveningse volleybalvereniging Kalinko timmert behoorlijk aan de weg. De Dames 1 staan er goed voor en Heren 1 is momenteel zelfs koploper. Trainer/coach Ans van der Graag wil dit seizoen graag via het kampioenschap promoveren. Arnout Verheij (33), speler van Heren 1, onderschrijft die insteek. “Al is de stand wel enigszins vertekend, omdat we meer wedstrijden hebben gespeld, dan andere teams.”

Arnout Verheij speelt al sinds zijn twaalfde jaar volleybal. “Ik ben toen bij Kalinko in de jeugd begonnen en heb hier tot mijn achttiende gespeeld. Bij de senioren heb ik door de jaren heen bij verschillende clubs in de regio gespeeld, namelijk Inter Rijswijk, Haaglanden (tegenwoordig Volevo) en Velo.” Arnout, in het dagelijkse leven IT-specialist, speelt het liefst diagonaal. “Dat klopt en daar speel ik zo nu en dan. Ik word ook vaak op midden gezet in het teambelang. Dat doe ik dan uiteraard zonder morren.”


Promotie?

Dit seizoen wordt alles in het werk gezet bij Kalinko om te promoveren. “Het beeld van de ranglijst vertekent wel een klein beetje, omdat we meer wedstrijden hebben gespeeld dan enkele andere teams, maar we zijn zeker goed op weg”, vertelt Arnout. “De doelstelling van ons dit jaar is inderdaad om te promoveren, het liefst via het kampioenschap. Met verschillende spelers, die ervaring op hogere niveaus hebben, vind ik ook dat we dat eigenlijk wel aan onze stand verplicht zijn. We spelen nu in de promotieklasse, en als we zouden promoveren, zou dat naar de 3e divisie zijn. ”Arnout denkt dat de Kalinko-heren volgend jaar op dat niveau goed kunnen meedraaien. “Mits ons team niet uit elkaar valt. Dat is natuurlijk altijd afwachten tussen twee seizoenen in. Maar als we inderdaad promoveren, geeft dat natuurlijk weer extra aantrekkingskracht om te blijven/komen spelen. In de promotieklasse spelen we regelmatig wedstrijden waarbij we met een 3-1 overwinning niet tevreden kunnen zijn. Het is natuurlijk leuk om veel te winnen, maar ik denk dat je als team ook wat meer uitdaging nodig hebt.”


Trainen

Volgens Arnout is trainer/coach Ans de Graag er goed in om optimaal gebruik te maken van het beperkte aantal wekelijkse trainingsuren. “We zijn natuurlijk geen eredivisieteam dat elke dag in de zaal staat te trainen. Hierdoor kunnen we geen uren besteden aan losse aspecten van het spel, zoals bijvoorbeeld alleen maar een hele tijd serveren. Ans lost dit op met oefeningen waarbij veel spelonderdelen tegelijk voorbij komen en met veel teamtraining. Qua coaching weet zij ook vaak de winnende combinatie te vinden. Als het team even dreigt te verslappen, is zij er als de kippen bij om de boel weer op scherp te zetten. En als een speler even wat minder presteert, weet zij diegene vaak op het juiste moment even naar de kant te halen om weer opnieuw te laten focussen.” Ans noemt Arnout een zeer betrouwbare speler. “En hij is breed inzetbaar. Het is fijn om hem er bij te hebben, omdat hij rust brengt in het veld. Daarnaast heeft hij zowel midden als diagonaal een heel goede blokkering”, aldus de trainer/coach.


Ambitie

Arnout is op zijn plek bij Kalinko. “Ik heb een gezellig en enthousiast team en ook de vereniging is leuk. Het is ook mijn 'jeugdcluppie' en ik woon er vlakbij. Ik heb bij andere clubs op een hoger niveau gespeeld, maar heb niet de ambitie en de leeftijd denk ik, om nog in de Eredivisie aan de slag te gaan. Maar het Nederlands team mag me natuurlijk altijd bellen”, lacht Arnout. “Voorlopig heb ik het erg naar mijn zin bij Kalinko, waar we wat moois aan het bouwen zijn, en heb ik niet de intentie om weg te gaan”, besluit Arnout.

Tekst: Nico Mos