Afbeelding
Foto: Joris den Blaauwen

Voetgangers niet meer vogelvrij langs Houtrustweg

De Houtrustweg heeft eindelijk een echt voetgangerspad. Het smalle voetpad aan de kant van het verversingskanaal is vervangen door een normaal trottoir van 2,60 meter breed. Verkeerswethouder Robert van Asten kwam afgelopen week hoogstpersoonlijk langs om het verbrede voetpad langs de drukke weg officieel in gebruik te nemen.

Wie goed zoekt, komt in gemeentelijke stukken al in 2009 de eerste verzoeken tegen om het voetgangerspad langs de Houtrustweg te verbreden. Buurtbewoners streden er ruim zes jaar voor, een verkeersplanoloog luidde de noodklok en in 2017 stelde het toenmalige raadslid en huidig Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP er raadsvragen over. Kortom: het was een lange weg, en het kostte bijna een half miljoen euro, maar het is toch gelukt.

Vooral in de zomermaanden zorgde het voorheen smalle voetpad - van twee stoeptegels breed - voor onveilige situaties, doordat bij grote drukte mensen op de autobaan gingen lopen. Wandelaars die hun heil zochten op het fietspad aan de andere kant van de weg, werden daar vaak bijna aangereden en regelmatig uitgescholden door boze fietsers.

De komende maanden worden nog een paar kleine verbeteringen doorgevoerd aan het vernieuwd brede wandelpad. Zo komt er een hekje bij de uitgang vanuit het park, zodat fietsers niet in één keer de weg op kunnen schieten. Ook komen er op sommige plekken langs het voetpad paaltjes te staan.