Afbeelding
Foto: JvC

Bomenkap aanstaande langs tracé tramlijn 16

Het beroep van Bomenstichting Den Haag tegen de bomenkap op het tracé van tramlijn 16 is afgelopen week door de rechtbank ongegrond verklaard.

De bomenstichting verzet zich al enige tijd tegen de plannen om zo’n 150 bomen langs het tracé van lijn 16 te kappen. Hier zullen de tramsporen aangepast worden om ruimte te maken voor de nieuwe bredere trams, die in de toekomst op dit tracé zullen gaan rijden.“De bescherming vanwege het Rijks beschermd stadsgezicht en de Hoofdboomstructuur is aan de kant geveegd. De middelste bomenrij van de romantische drie rijen bomen tussen de Frederik Hendriklaan en de Frankenslag verdwijnt”, zo laten ze aan hun achterban weten.

Inmiddels zijn de schriftelijke vragen die de Haagse Stadspartij over de kwestie stelde nog niet beantwoord. Naast de bomenkap maken zij zich zorgen over de starre houding van de gemeente. “Er zijn door bewoners en belanghebbenden 165 zienswijzen tegen de plannen ingediend waarmee weinig tot niets is gedaan”, zegt Joris Wijsmuller. “Op 1 februari jongstleden was er in theater de Nieuwe Regentes een bewonersbijeenkomst met wethouder Van Asten georganiseerd door de bewonersorganisaties en de Bomenstichting Den Haag met als doel ‘in gesprek met de bewoners te gaan om ongerustheid weg te nemen’. De bijeenkomst, waar ook HTM en onderzoeksbureau DGRM aanwezig waren, heeft echter bij veel bewoners de onrust doen toenemen in plaats van afnemen.”

Binnenkort start de gemeente al met de eerste kapwerkzaamheden op het traject tussen de Grote Kerk en de Eisenhouwerlaan. Later in het jaar, na het broedseizoen, is het traject van lijn 16 tussen de Eisenhouwerlaan en de Doornstraat aan de beurt.