Afbeelding
Foto: Dick Teske

Gemeente gaat in gesprek over toekomst Pier

Algemeen

De Pier is een groot boegbeeld van Scheveningen, maar ook een belangrijk icoon voor de stad Den Haag. Inmiddels blijkt dat de Pier zowel zijn economische als zijn technische levensduur heeft bereikt en moet er gekeken worden naar de toekomst van het iconische bouwwerk.

Uit onderzoek blijkt dat de Pier, die gebouwd is in 1961, nu nog constructief veilig is. “Wel is de verwachting dat bepaalde onderdelen van de Pier binnen enkele jaren niet meer veilig zijn. Als het zover komt dan gaat de Pier mogelijk op slot”, aldus wethouder Anne Mulder. Om dit te voorkomen gaat de gemeente met de eigenaren van de Pier in gesprek. Ook wordt er een participatietraject gestart met de bewoners en ondernemers over hun ideeën over de toekomst van de Pier.

De nu bekende opties zijn een sluiting van de Pier, een totale revitalisatie van de Pier en een herontwikkeling door de huidige eigenaren. De eigenaren van de Pier hebben gevraagd om duidelijkheid voor de langere termijn. “Voor de langere termijn hebben de eigenaren een grote investering over, als zij grote(re) ontwikkelruimte krijgen, zowel in omvang als in functies. De investering van 40 miljoen euro om de huidige Pier volledig te herbouwen is voor de eigenaar, gezien het verlieslatende verdienmodel, geen optie”, aldus de wethouder.

In de afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de Boulevard van Scheveningen. De Morales-Boulevard en de vernieuwde Noord-Boulevard hebben het karakter van de Scheveningse kust positief beïnvloed. De Pier heeft een centrale positie aan de kust en boulevard en is cruciaal voor de uitstraling van Scheveningen. De gemeente vindt het daarom belangrijk dat de toekomst van de Pier nu bespreekbaar gemaakt wordt.