Afbeelding
Foto: Dick Teske

Locatie-beleid voor Scheveningse evenementenlocaties

Evenementen zijn voor Den Haag van groot belang. Een divers aanbod draagt bij aan de aantrekkelijkheid en economie van onze stad. De afgelopen jaren is er een toename zichtbaar van meerdaagse festivals en er is sprake van een gevarieerder aanbod.

Een mooie ontwikkeling, maar het zorgt soms ook voor de nodige overlast. De gemeente komt daarom met een set aan randvoorwaarden voor evenementen in de openbare ruimte. Doel is het beperken van geluidsoverlast, natuurbehoud en duurzaamheid. Dit jaar fungeert als proefperiode, waarbij de gemeente op reguliere basis contact legt met omwonenden en organisatoren om te evalueren.

Aan de hand van analyses zijn richtlijnen opgesteld op het gebied van geluid, flora en fauna en duurzaamheid voor drie Scheveningse locaties: Strand-Noord, Scheveningen Haven en het Westbroekpark.

Volgens de gemeente veroorzaken per definitie niet de evenementen met hoge bezoekersaantallen de grootste overlast. Vooral dance-evenementen, meerdaagse
muziekevenementen en evenementen die langer duren dan een aantal weken (circus of kermis) blijken de meeste overlast voor de omgeving te veroorzaken. In het locatiebeleid wordt daarom het begrip impactcategorie geïntroduceerd, met een maximum aantal evenementen per categorie op locatie.

Voor wat betreft geluid komen er maximale geluidsnormen voor de verschillende soorten evenementen per locatie. In parken en groene gebieden kunnen evenementen negatieve effecten hebben op de natuur door licht en versterkt geluid. Dit moet zoveel mogelijk worden voorkomen dan wel beperkt, bijvoorbeeld via richtlijnen ter bescherming van bomen, broedvogels en vleermuizen.