Afbeelding
Foto: Harry Oosterveen

Opgeruimde senioren maken het strand netjes

Bij de boulevardopgang bij de keerlus van lijn 11 heeft zich donderdagmorgen een groepje 55+ers verzameld. De meeste van hen dragen oranje of groene kledingstukken, hoedjes of beenwarmers tegen de winterse frisheid. Het clubje senioren is hier voor een belangrijke taak dat ze zich toebedeeld heeft. Dat is het strand ontdoen van afval, neergegooid, aangespoeld of aangewaaid. Maak kennis met de vrijwilligers van Slimme Senior.

Elke donderdagochtend om 11.00 uur komt het groepje vuiljutters bij elkaar op deze plek. Niet dat men meteen erop uittrekt. Nee, want eerst is er koffie! En koekjes, chocolaatjes! Even gezellig socializen met een beker of versnapering in de hand. Na 20 minuten stappen de vuiljutters, gewapend met vuilniszakken en grijpers, in paren of alleen het strand op. De ogen gericht op alles wat niet thuishoort tussen de zandkorrels. 


"Onze vuilniszakken zijn na twee uur jutten gevuld met kilo's afval"


“In 2018 begonnen we met vuiljutten op het strand, eerst op het Zuiderstrand en nu om de week, bij de keerlus of het Zwarte Pad”, verklaart organisatrice Bettine van Elk. “Het is een van de vele initiatieven die mensen inbrachten bij Slimme Senior, een Haags platform voor ouderen.” Vuiljutten is een nuttige actie, maar het heeft eveneens een symboolfunctie, vindt Van Elk. “Dat je geen troep op het strand moet achterlaten. We halen elke week echt heel veel op, onze vuilniszakken zijn na twee uur jutten gevuld met kilo’s afval. Op Scheveningen waait dat zo de zee in. Een big shopper gaat makkelijk twee keer vol.”


Nonchalance

Dat blijkt. Ogenschijnlijk lijkt het strand niet heel vies. Toch verdwijnen in rap tempo stukken plastic, hout en piepschuim in de vuilniszakken. “Ik haal wel vijf kilo per keer van het strand”, zegt Alfred Lagerweij, een deelnemer. “Er ligt veel plastic. Het is echt heel erg, om de drie of vijf meter vind je het. Het is de nonchalance van de mensen die me ergert. Dat men het eigen afval zomaar op de weg of op het strand gooit. Wat betreft gedogen, is het in Nederland uit de klauwen gelopen.” “Ik deed eens 100 meter en mijn shopper was al vol”, valt Bettine haar collega-vuiljutter bij. “Soms komen we niet eens aan het strand toe, omdat in de keerlus ook de nodige troep ligt.” 

Alfred: “In een straal van 800 meter had ik al eens enkele tassen gevuld met rotzooi. Het enige wat je er tegen kunt doen, is een statement maken door foto’s van het opgehaalde vuil op sociale media te plaatsen. Hopelijk zien mensen dan in waar ze mee bezig zijn.” Alfred spreekt zomers af en toe strandgangers aan die hun vuilnis op het strand dumpen. “Over het algemeen zijn de reacties goed, maar niet iedereen reageert positief.” Bij de strandtenten ligt het meeste, weet hij uit ervaring. Naast een van die uitspanningen liggen enkele lege blikjes en die gaan de vuilniszak in. Even verderop bekijkt vuilraapster Ineke van Dis een vreemd voorwerp dat niet op het strand lijkt thuis te horen. Dat doet het wel, want het blijkt een eikapsel van een wulk.


"Het vuiljutten is voor mij een work-out"


Of zij op haar leeftijd niet snel moe is of last krijgt van haar rug? Als ze tussen het zand verborgen plastic heeft weggeplukt, antwoordt ze ontkennend. “Nee, dat niet. Het is voor mij een work-out. En we doen het meestal maar twee uur, dan houden we ermee op.” Bijzondere voorwerpen of geld heeft ze nooit gevonden en Bettine trouwens ook niet. “Wel vind ik af en toe kinderspeeltjes als zandvormpjes. Die neem ik mee voor de kleinkinderen. Hier heb ik er toevallig een.” Alfred ondertussen, vindt jutten een zinvolle bezigheid. Woonachtig in Voorschoten zocht hij vrijwilligerswerk. “Via via kwam ik bij Slimme Senior terecht. Ik meldde me aan voor de vuiljutgroep omdat het werk wat zij doet nuttig is. En ik ben een beetje een voorbeeld voor mijn vrienden. Daarnaast vind ik het clubje erg leuk. Ik hou er vriendschappen aan over. Over het algemeen krijgen we positieve reacties van mensen. Als ze ons zien, gaan de duimpjes omhoog. ‘Dat doen jullie goed’, horen we dan.”


"Als platform stimuleren, versterken en inspireren we elkaar"


Met hun groene en oranje kledingstukken vallen de senioren nogal op. Bettine: “Oranje is de kleur van Slimme Senior en het groen staat voor de natuur, de ‘green deal’, zoals we zeggen.” Ze is al een tijdje de organisatrice van de vuiljutterij op Scheveningen. Met een ander groepje maakt ze ook een keer in de maand een stukje Duinoord schoon. “Ik deed ooit mee aan de Treasurehunt op het strand. Toen later iemand het vuiljutten bij Slimme Senior als activiteit opperde, schreef ik me meteen in. Al gauw nam ik de organisatie ervan over. Gemiddeld doen zeven mensen mee, we hebben ook wel eens elf personen gehad. Tijdens de pandemie gingen we gewoon door met jutten, elke week. Het is zelfs verslavend.”


Strijdleus

Slimme Senior heet niet voor niets Slimme Senior. “Het is een Den Haag-breed platform voor de 55-plusser”, legt mede-jutter Heleen Goddijn desgevraagd uit. “Ontstaan in 2015 vanuit de vraag hoe je als senior een gelukkig en zinvol leven kunt leiden. Mensen zoeken verdieping. Daarvoor kunnen ze bij ons terecht. Als je ouder wordt, is het belangrijk te investeren in vriendschappen omdat om je heen mensen wegvallen. Als platform stimuleren, versterken en inspireren we elkaar. Daarvoor bieden we verschillende activiteiten en werkgroepen, zoals het strandjutten, waarvoor je je kunt aanmelden. Ons motto is: een slimme senior is op tijd op de toekomst voorbereid.”


Tekst: Harry Oosterveen

Afbeelding