Afbeelding
Foto: Dick Teske

Puinruimen na stormige dagen

Algemeen

Voor veel mensen is het deze week puinruimen en opruimen na de zeer onstuimige dagen, die Scheveningen te verduren kreeg. Februari begon al met storm Corrie en die werd afgelopen week opgevolgd door maar liefst drie stormen, te weten: Dudley (woensdag/donderdag), Eunice (vrijdag/zaterdag) én Franklin (zondag/maandag). Vooral Eunice zorgde vrijdag in de namiddag voor heel wat schade op Scheveningen.

Eunice was de zwaarste storm in vier jaar tijd. Urenlang werd windkracht 10 gemeten, en tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten. Op Scheveningen waren windstoten tussen de 120 en 130 km/u geen uitzondering. Hoewel de meeste Scheveningse woningen wel wat gewend zijn, bleek Eunice soms toch net een brug te ver.

Vooral loodgieters en dakdekkers krijgen sinds vrijdag veel meldingen van kapotte daken, dakgoten en regenpijpen. Ook zijn er veel lekkages door afgewaaide of verschoven dakpannen. De schademeldingen blijken vooral uit de kustgebieden, zoals Scheveningen, te komen. “Installateurs doen er alles aan om reparaties zo snel mogelijk uit te voeren”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Techniek Nederland. “We willen de overlast voor de getroffen bewoners zoveel mogelijk beperken.”

Waar in de meeste gevallen er slechts een paar dakpannen door hevige windstoten van de huizen waaiden, was het op de Kranenburgweg een regen aan dakpannen die naar beneden stortte. Een buurtgenoot filmde het voorval en plaatste het filmpje op sociaal media, waar het één van de meest bekeken Scheveningse stormfilmpjes werd.

In het Belgisch Park vielen bij één woning zelfs de zonnepanelen van het dak. “Dat zie je eigenlijk maar zelden”, weet Terpstra. “De verankering van zonnepanelen is berekend op stormen van orkaanniveau.”

Zes dagen storm op rij is een nieuw record. Gelukkig zal na dinsdag de wind weer afnemen tot een matige windkracht.