Afbeelding
Foto: Jurriaan Brobbel

Uniek eco-anker voor Scheveningse kust geïnstalleerd

Met het installeren van twee eco-ankers voor de kust van Scheveningen is afgelopen week een nieuwe stap gezet in de bouw van de allereerste offshore zeewierboerderij van Nederland. Tussen de eco-ankers is een 50 meter lang zeewierteeltsysteem geplaatst, bestaande uit een teeltmodule en een zaai- en oogstmachine.

Zinzi Reimert, projectleider van de Offshore Test Site: “Het eco-anker is een mijlpijl omdat het een cruciaal onderdeel vormt van duurzame, offshore zeewierteelt binnen windparken. Wat op haar beurt weer een belangrijke stap is in de voedsel-, eiwit- en circulaire transitie. Het eco-anker is uniek in de wereld, omdat deze niet alleen een ankerfunctie heeft, maar ook natuurversterkend is. Zogenaamd ‘substraat’ als oesterschelpen, hout of kurk worden net boven het niveau van de zeebodem aan het anker bevestigd en dienen als huisvesting, schuilplaats of broedplek voor onder andere de noordzeekrab, slibanemoon, zeester en steenbolk.”


Dit jaar wordt de eerste 40 hectare van de in totaal 1,6km² zeewierboerderij aangelegd. In totaal zullen er in de komende jaren 40 zeewierteeltsystemen met zo’n 80 eco-ankers worden geïnstalleerd.