Afbeelding
Foto: Dick Teske

Gemeente zet stip op de horizon voor Badplaats Scheveningen

De gemeente Den Haag heeft afgelopen week een concept toekomstvisie voor Scheveningen gepresenteerd. De toekomstvisie schetst een langetermijnperspectief voor de toekomst met als horizon het jaar 2040. In dat jaar is de betekenis van Scheveningen als plek voor ontspanning, sport- en werkplek meer dan ooit van belang, aldus de gemeente Den Haag.

“Gezond en duurzaam, staan de komende jaren centraal. Het plan omvat concrete en ambitieuze mijlpalen voor een kwaliteitsimpuls, waarbij verschillende beleidsterreinen samenkomen, zoals economie, mobiliteit en veiligheid”, zegt wethouder Saskia Bruines.


Identiteit en ruimtelijkheid

Eén van de belangrijkste punten die in de toekomstvisie naar voren komt. Is dat de identiteit van de badplaats en de ruimtelijke kenmerken flink te wensen over laten. Er is weinig meer over van de glorieuze badplaats Scheveningen, die niet alleen op de kaart stond als oudste badplaats van Nederland, maar ooit ook dé kuurplek was om je gezondheid weer op peil te krijgen.De drie lijnen van de badplaats, het strand, de boulevard en de Gevers Deynootweg zijn door de jaren heen van elkaar vervreemd en sluiten niet meer aan op elkaar. Zo kijk je vanaf de boulevard uit op de veelal rommelige achterzijdes van de strandpaviljoens en vanaf de Gevers Deynootweg moet je kruip door, sluip door langs allerlei ‘achterkanten' van restaurants en hotels om naar de boulevard te komen.

jgvgvyy giuygiug uiyg

Daarnaast stuiten de oude groene lanen die vanuit de stad nog steeds bezoekers naar de badplaats leiden (Statenlaan, Scheveningseweg, Badhuisweg, Nieuwe Parklaan) niet op zee en strand, maar op steen en beton. Iets wat drastisch moet gaan veranderen volgens de gemeente. “De beleving van de zee is achter de directe bebouwing aan de kust al snel verloren. Daarom hebben de lanen niet de allure die ze zouden kunnen hebben. De beleving van het landschap en het groen wordt nu juist minder naarmate men dichter bij Scheveningen komt.”

Waar tot de jaren ’70 het Kurhausplein het visitekaartje was voor Scheveningen als badplaats, moet in de toekomst het Palaceplein deze waardige taak gaan krijgen. Dit is al benoemd in het lopende programma De Kust Gezond, waarin staat dat het Palaceplein op langere termijn in aanmerking komt voor een grootschalige opknapbeurt om van het plein dé ontvangstruimte van Scheveningen-Bad te maken.


Economie

Een kwaliteitsslag van voorzieningen en ruimtelijke inrichting van Scheveningen is het doel, met oog voor de verbinding met het achterland. Bruines: “Aandachtspunt hierbij is dat de economie van Scheveningen op dit moment sterk op strandtoerisme leunt en daarmee te maken heeft met piekdagen en seizoensafhankelijkheid. De ambitie is om bezoek buiten het hoogseizoen aan te trekken en de economie te verbreden.”

De toekomstvisie benoemt de knelpunten, zo profiteert Scheveningen te weinig van de diversiteit die het in huis heeft. “De ligging nabij de Haagse binnenstad, het sportstrand, de visserij, de jachthaven, het dorp en het grootschalige vertier rondom de Pier en het Kurhaus heeft veel troeven in handen. Ieder afzonderlijk deel is echter niet uniek, maar de combinatie van mogelijkheden des te meer. Dat vraagt echter wel om goede verbindingen en samenwerking.”


Auto buiten de deur

Het verkeerssysteem van Scheveningen kan binnen de beschikbare fysieke ruimte niet verder groeien. Zo’n driekwart van de bezoekers van elders bezoekt Scheveningen met de auto. Dit levert op drukke dagen een piekbelasting op die niet gewenst is. Op de drukke dagen van het jaar komen er 80.000 tot 100.000 bezoekers naar het kustgebied, met uitschieters tot 120.000 bij drukbezochte evenementen.

Via het lopende mobiliteitsplan worden er al stappen ondernomen om Scheveningen beter bereikbaar te maken. Zo krijgen voetgangers en fietsers meer ruimte. Waar nodig gaat dit ten koste van de beschikbare ruimte voor de rijdende en geparkeerde auto.

Daarnaast komen bezoekers tijdens piekdagen Scheveningen niet meer in per auto zodra de parkeercapaciteit bereikt is. Zij worden naar P+R-voorzieningen geleid of worden gestimuleerd om gebruik te maken van alternatieven, zoals de fiets of het openbaar vervoer.

“De auto is op lange termijn dan ook niet meer de vanzelfsprekende keuze voor bezoekers, omdat dit op drukke dagen tot overlast leidt”, aldus wethouder Bruines.


In dialoog

Met de concept toekomstvisie wil de gemeente het beleid rondom Scheveningen vormgeven in dialoog met de inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en andere belanghebbenden. Wethouder Anne Mulder: “Scheveningen heeft een rijke geschiedenis. Het is niet voor niets de meest bezochte badplaats van Nederland. Om te zorgen dat we Scheveningen ook leefbaar houden, vind ik het belangrijk goed te luisteren naar de inwoners. Daarom wil ik hen betrekken, zodat we samen de uitdagingen aanpakken en komen tot een gedragen plan voor de toekomst.”

De concept toekomstvisie is gebaseerd op bestaand beleid, onderzoeken en een groot aantal gesprekken met stakeholders zoals jongeren, ondernemers en de werkgroep ‘Veilig en Leefbaar Scheveningen'. De voorliggende visie is agenderend voor een volgend gemeentelijk bestuur en de gemeenteraad. "Alle toekomstige keuzes moeten dus bijdragen aan een gezond en duurzaam Scheveningen-Bad”, besluit wethouder Bruines.

Afbeelding