Afbeelding
Foto: W.M. den Heijer

Honderden dure en lekkere otterschelpen aangespoeld

Algemeen

De storm van afgelopen week heeft grote gebieden zeebodem omgewoeld waardoor verschillende soorten schelpdieren aanspoelden. Scheermessen, venusschelpen, mosselen en otterschelpen. Van die laatste soort lagen honderden exemplaren op het strand.

Otterschelpen zijn relatief duur en bijzonder populair in Zuid-Europese en vooral Aziatische landen. Daar gelden ze als een ware delicatesse. De Nederlandse consument haalt er over het algemeen z’n neus voor op. Vandaar dat ze ook vrijwel nergens verkrijgbaar zijn. 

Volgens de jaarlijkse rapportage van Wageningen University & Research lagen er in 2020 ruim twee miljard otterschelpen (Lutraria lutraria) in de Nederlandse kustwateren en dan vooral boven de Waddeneilanden en voor de kust van Zuid-Holland. De otterschelp zit vrij diep in het zand, tot wel meer dan tien centimeter. Met behulp van een sifon, een soort slurf, kunnen ze ademen en water aanzuigen waar ze voedseldeeltjes uithalen.

Visdetaillist Nico de Jager en Arnaud Pronk van visgroothandel Hollandvis troffen de otterschelpen vorige week tijdens hun dagelijkse plons op het strand aan. Pronk kende de tweekleppige soort wel, maar Nico de Jager had ze nog nooit eerder gezien.