Afbeelding
Foto: Dick Teske

"Scheveningen biedt alles wat het leven bijzonder maakt"

Krijsende meeuwen, in de wind wapperende visnetten en de geur van geolied scheepstouw: er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zorgwethouder Kavita Parbhudayal zo in vervoering kan raken als in de haven van Scheveningen. “Eerlijk handwerk, onverzettelijk ondernemerschap, indringende verhalen en gezonde, zilte zeelucht: hier komt eigenlijk alles samen wat het leven zo bijzonder maakt”, vertelt Kavita Parbhudayal op een koude winterochtend in de schaduw van de SCH-43, de bekende kotter van de familie
Letsch.

Weg van de stapels papier op het stadhuis van Den Haag om hier op Scheveningen het hoofd weer even leeg te kunnen maken; langs de tweede en eerste haven en dan het strand op en wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Of op de fiets, als de tocht naar Katwijk gaat, of zuidwaarts naar Hoek van Holland. Voordat de coronamaatregelen van kracht waren, nam Kavita Parbhudayal op haar lange wandel- en fietstochten vaak groepen bekenden en onbekenden mee. Informeel. Zonder poespas. Zonder het aan de grote klok te hangen. “Gewoon, omdat het zo gezond is”, vertelt de wethouder van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. “Corona heeft ons allemaal weer laten zien hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. Ook onder Haagse hindoestanen met hun voorliefde voor veel en calorierijk eten en hun neiging onvoldoende te bewegen, moedig ik dat zo veel mogelijk aan."


Vissermannen On Tour

Zo gaat Kavita met 30 van hen in samenwerking met Muzee Scheveningen op zondag 6 februari de Vissermannen On Tour doen; de buitenexpositie langs vier plekken op Scheveningen, onderdeel van de tentoonstelling Vissermannen, Zout & Zoet bij Muzee. “Al wandelend valt er in onze stad zoveel moois te ontdekken. In combinatie met de verhalen van de vissermannen over de harde en de zachte kant van hun bestaan, moet dat een geweldige ervaring opleveren voor alle deelnemers. En uiteraard zal ik dan zelf ook iets vertellen over mijn eigen geschiedenis als visservrouw in Suriname”, zegt Kavita.


Geboren (1973) en opgegroeid in Nickerie, Suriname, kwam Kavita 30 jaar geleden naar Nederland om te studeren en zich te kunnen ontplooien. Haar band met haar moederland is echter onbreekbaar. “Aan het leven en spelen in de natuur van Suriname heb ik ook mijn liefde voor vissen overgehouden. Zwampvissen, wat natuurlijk heel anders is dan zeevissen. Als puber stond ik dan met m’n broers en vrienden in de kanaaltjes van de rijstpercelen en vingen we zwampvissen zoals krobia, kwiekwie en patacca. Ik vond alles spannend, al liet ik het vangen van het lokaas, de pieren onder de grond, liever over aan anderen.”


Groene mango en okra

Om dan ‘s avonds thuis de vis lichtjes in olie te bakken. “En dan met uien, knoflook en pepers in masala in de pan en daarna afronden met groene mango en okra. Heerlijk! Als mijn pa ging vissen, bleef hij soms een hele dag en avond weg en kwam hij uiteindelijk met honderden kwiekwies en krobia’s thuis. Dan moesten we allemaal helpen om de vis schoon te maken en te ontdoen van vinnen, schubben en ingewanden. Daar konden we uren mee bezig zijn, maar dan hadden we wel meteen vis voor een hele maand in de vrieskist."

Als zorgwethouder in een stad vol gemaksvoedsel realiseert Kavita Parbhudayal zich dat overgewicht en diabetes al snel op de loer kunnen liggen. “Dat mensen de afgelopen decennia gezonder zijn gaan leven, geldt helaas niet voor alle Hagenaars. De gezondheidsverschillen in onze stad zijn groot. De levensverwachting is in sommige wijken maar liefst 14 jaar lager dan in andere wijken. Vooral wijken met een lagere sociaaleconomische status ondervinden dat aan den lijve. Daarom kunnen we een gezonde leefstijl niet hard genoeg aanmoedigen en probeer ik zelf het goede voorbeeld te geven, onder meer met deze Vissermannen On Tour op Scheveningen. Wandelen op onze stranden en door ons kustgebied is op zich voor iedereen weggelegd, en het is hartstikke leuk, lekker en gezond."