Afbeelding
Foto: PR

"Sommige vrijwilligers zijn helemaal verliefd op padden"

Ook dit jaar is de Haagse Dierenbescherming op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om padden veilig terug naar hun geboortegrond te krijgen. Woensdag 9 februari is er een online informatiebijeenkomst. Daarna is het wachten tot de padden uit hun winterslaap komen en de paddentrek begint. “Ik weet nog goed hoe het was toen ik mijn eerste pad zag."

Vanaf diverse plekken in Den Haag trekken tussen eind februari en half april duizenden padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats. Dat is dezelfde plek als waar ze geboren zijn. “Elk jaar is het weer spannend wanneer de paddentrek precies begint”, vertelt coördinator Maya Stomp, die verantwoordelijk is voor de oversteekplekken aan de Dotterbloemlaan en het Wijndaelerduin. “Als de temperatuur enkele dagen rond de tien graden is, worden de padden wakker en komen ze tevoorschijn. Ik mag het startsein geven. Zodra ik meerdere padden heb gezien, waarschuw ik mijn vrijwilligers via een appgroep en gaat het rooster van start.”


Erg gezellig

Van de paddenoverzetters wordt verwacht dat zij minimaal zes weken lang, één vaste avond per week beschikbaar zijn vanaf ongeveer 19.00 uur tot het begin van de schemering. Maya Stomp, die in het dagelijks leven werkt als organisatieadviseur bij het NFI, meldde zich vorig jaar aan als vrijwilliger en werd direct benoemd tot coördinator. “Ik weet nog goed hoe het was toen ik mijn eerste pad zag. De adem stokte echt in mijn keel. Het was net zo’n westernfilm met twee cowboys tegenover elkaar voor een pistoolduel. Ik keek de pad strak aan en dacht ‘nu moet het gebeuren’. Ik tilde het beestje op en was verbaasd over hoe zacht en fragiel het was. Het voelt echt als iets wat beschermd moet worden. Ze zijn droog en warm, niet slijmerig en koud zoals ik gedacht had. Sommige vrijwilligers zijn helemaal verliefd op padden en dat snap ik ook best wel. Het zijn hele lieve beestjes.”

Maya haalt veel voldoening uit het vrijwilligerswerk. “Ja, wat is er leuker dan om ’s nacht in de regen en kou bezig te zijn? Ik ben een groot dierenliefhebber, dus het is fijn om je samen met andere mensen te kunnen inzetten voor onschuldige beestjes die anders doodgereden worden. En het is heel erg gezellig.” 

Op Scheveningen zijn twee plekken waar de padden worden geholpen om de weg over te steken: de Kwekerijweg en de Pompstationsweg. Daarnaast zijn er vrijwilligers nodig aan de Duinweg. Niet om padden over te zetten maar om te helpen bij het openen van de slagboom om 07.00 uur en het sluiten om 19.00 uur.


Daling

Tijdens de paddentrek worden de beesten nauwkeurig geteld. Daarbij valt op dat er al jaren een daling is. In 2017 werden nog ruim 10.000 padden geteld. Drie jaar later was dat aantal gedaald naar 6.000 en vorig jaar bleef de teller steken op 3.684. Maya Stomp maakt zich zorgen. “Ik denk dat de toegenomen bebouwing in Den Haag voor een belangrijk deel de oorzaak is van de daling. En het wordt ook steeds drukker op de wegen. Padden maken een belangrijk deel uit van het natuurlijk ecosysteem. Ze eten insecten, en grote vogels zoals reigers eten padden. Het zou erg zonde zijn als het aantal padden nog verder daalt.” 

Maya vraagt daarom aan alle weggebruikers om tijdens de periode van de paddentrek goed op te letten. “In de wijken waar de paddentrek is, doen wij - waar dat mag - flyers in de brievenbussen om mensen te vragen hun snelheid met de auto te matigen. Maar bijvoorbeeld op de Laan van Poot zijn er ook veel hardlopers die onbedoeld padden doodtrappen. Let dus goed op de komende tijd.”


Aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor de paddentrek kan via de mail naar paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl. Alle vrijwilligers krijgen een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten. Voor geïnteresseerden wordt op 9 februari van 19.00 tot 20.00 uur een online informatieavond georganiseerd.




Tekst: Gerard van den IJssel