Afbeelding
Foto: Nico Mos

Leimonias: “Als enige in Nederland drie teams op eredivisie-niveau”

Algemeen

De tennissport is een buitenbeentje in de coronacrisis. Deze buitensport kan, net als bijvoorbeeld golf, grotendeels doorgang vinden. Zo ook bij tennisvereniging Leimonias. Voorzitter Nannette Farwerk-Bergwerf is aan het woord over het reilen en zeilen binnen de vereniging, alsmede hoe zij aankijkt tegen de opkomst van de padelsport.

De voorzitter gaat direct in op de vraag of padel bij Leimonias een optie zou kunnen zijn: “We zouden het best leuk vinden, maar we hebben geen plek hiervoor. We hebben momenteel 14 tennisbanen. Een paar jaar geleden heb ik wel onderzocht of padel hier mogelijk was. Toen hadden we maar 950 leden. En toen was mijn gedachte om misschien twee banen op te offeren voor padel. Maar twee banen zou dan weer te weinig zijn, want je moet er eigenlijk minimaal vier hebben. Ook kunnen er niet twee padelbanen op één tennisbaan. Dan hadden we dus meer tennisbanen moeten opofferen om dit te kunnen doen. Overigens ben ik heel blij dat we destijds die stap niet hebben genomen, want we zitten nu op zo’n 1300, 1400 leden. We hebben nu zelfs schaarste. Dat hebben we nooit eerder gehad overigens, waardoor we eigenlijk voor de tennis zouden moeten uitbreiden. Sportcomplex Klein Zwitserland heeft wel padelbanen neergezet. Een andere aanbieder, die padel dus aanbiedt op dit complex en dat is natuurlijk erg leuk. Je kunt verschillende sporten beoefenen op dit complex zoals padellen, hockeyen, tennissen, fitnessen en zwemmen.”

Nanette vervolgt: “We hebben nu een piek van ledenaanwas door de corona. Ons ledenbestand is behoorlijk gegroeid. Vorig jaar hebben we er gewoon 200 leden netto bijgekregen. Een ledenstop is overigens niet aan de orde, maar we houden wel de vinger aan de pols. Doordat wij nu zoveel leden hebben is de padelsport bij Leimonias geen issue meer. Qua leden hebben wij heel veel ingezet op studenten, maar nu ook op de leeftijd 30 tot 40 jaar. En die groep is nu ook groeiende. En dat komt omdat je in feite altijd kunt tennissen.”

Corona heeft geen negatieve financiële gevolgen gehad voor de vereniging. “We hebben veel meer leden, dus ook meer financiële middelen. En onze vaste kosten blijven gelijk. De bar is verpacht en die heeft inderdaad een inkomstenderving. Maar we zijn de pachters wel tegemoet gekomen in de pachtafdracht. De velden zijn van onszelf dus we hebben geen veldhuurkosten. We hebben ook geen betaalde trainers in dienst. We hebben twee aparte tennisscholen en die bedruipen zichzelf en de trainers die hier rondlopen zijn in dienst van de tennisschool. Wijzelf hebben niemand in dienst. Ook de sponsoren zijn ons gelukkig trouw gebleven dus in feite zijn we er financieel zeker niet op achteruit gegaan. De ruimte die dit biedt, geeft ons de mogelijkheid om achterstallig onderhoud op het park grondig aan te pakken. We gaan de verouderde oefenmuurtjes opknappen, de tribunes oppimpen en misschien ook nog de binnenkant van het paviljoen moderniseren. Ondanks alles ben ik eigenlijk best wel een tevreden voorzitter.”

Leimonias speelt op eredivisie-niveau en daarover heeft Nanette ook nog een nieuwtje. “Het gemengde team heeft van begin af aan op eredivisie-niveau gespeeld. Voor het derde jaar hebben we ook een herenteam dat eredivisie speelt. En de primeur is dat nu ook de dames op eredivisieniveau gaan acteren. Dit was voorheen een gemengd team dat hoofdklasse speelde. Dat team viel uit elkaar en de dames gaan nu verder en wel op eredivisie-niveau. Dat zijn ervaren Leimonias-dames, aangevuld met jongere jeugdspeelsters. We hebben nu dus drie teams op eredivisie-niveau. Wij zijn hiermee echt de enige vereniging in Nederland.”

Nanette vervolgt: “We hebben een piramide waardoor teams in alle klassen uitkomen, zodat je een mooie opbouw hebt. We hebben nu hoofdklasse voor een herenteam aangevraagd, dat dan alleen maar uit eigen kweek (jeugd) bestaat. Onze eigen jeugdspelers stromen nu langzamerhand door naar eredivisie-niveau; dat is toch prachtig voor de club. Daarnaast is de sfeer ook heel positief binnen de vereniging en dat is heel prettig, ondanks de schaarste van de banen”, aldus de voorzitter. Ze deelde nog wel mee dat Leimonias 400 jeugdleden heeft in de leeftijdscategorie 4-17 jaar. En dat er daarvoor ook een nieuwe tennisschool voor de mini’s is bijgekomen. Kortom, Leimonias leeft in alle geledingen.



Tekst: Nico Mos