Afbeelding
Foto: The Hague's Finest Buro

Meer bewust van privacyschending door kattenbeeld

Algemeen

Afgelopen vrijdag, op de Europese Dag van de Privacy, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid aandacht gevraagd voor privacyschendingen op het internet.

Het ministerie wil meer bewustwording creëren als het gaat om de gevolgen voor een ander wanneer je online foto’s of informatie deelt. Als ludieke actie is daarom een kattenbeeld in het Westbroekpark geplaatst. Het kunstwerk van de Belgische Nick Ervinck is tot en met 11 februari 2022 te zien.

Het kattenbeeld is een verlengstuk van de campagne ‘Denk 2x na voor je deelt’. In de campagne wil het ministerie met een knipoog online privacyschendingen aankaarten. Denk aan het zonder toestemming delen van foto’s of video’s waar anderen op staan, of het verspreiden van andermans teksten of andere informatie op social media.

Het ontworpen beeld, van een kat met zijn kop in een doos, staat symbool voor slachtoffers van privacyschendingen op het internet. Katten worden, als onofficiële mascotte van het internet, dikwijls online voor schut gezet door hun baasjes en zijn daarom misschien wel de grootste ‘slachtoffers’ van privacyschending.