Afbeelding
Foto: Valerie Kuypers

Verlichting brengt strandsporters in beweging

Algemeen

Afgelopen week is een bijzondere sculptuur op het sportstrand geplaatst. Het is een lichtinstallatie in de vorm van een golf, die reageert op beweging. Het gaat om een proef van het Living Lab Scheveningen om het sportstrand ook op donkere momenten veilig en aantrekkelijk te maken voor mensen om te bewegen.

Wethouder Saskia Bruines bracht afgelopen week een bezoek aan het bijzondere object, wat net genoeg licht geeft om te sporten, zonder lichtvervuiling in het landschap. Het verrassende ontwerp is van de Start Up Hola Studio’s, die een wedstrijd won uit het Start Up in Residence programma. Een initiatief vanuit de overheid om het voor startende bedrijven toegankelijker te maken innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen. “Voor veel mensen is het sportstrand een geliefde plek om buiten te sporten. Ik ben hartstikke trots om te zien dat er zoveel dingen samen komen in de digitale proeftuin ‘Living Lab’ op het mooie Scheveningen; sport, bedrijvigheid en innovatie.”

De ‘WAVE’, zoals de sculptuur heet, is 3D geprint van strandzand. Via sensoren gaat de verlichting aan wanneer er beweging is in de omgeving. De app biedt sportievelingen ook een workout aan, gestimuleerd door licht.