Financiële keuzes voor nieuwe coalitie

De gemeentefinanciën staan onder druk. Om te zorgen dat het nieuwe college na de verkiezingen in maart 2022 weloverwogen keuzes kan maken, heeft de gemeente een brede schouw naar de gehele begroting laten opstellen. Onder leiding van een onafhankelijke voorzitter de heer Hans van der Vlist is het rapport 'Overzicht van opties die de gemeentefinanciën verbeteren' opgesteld. Voor de gemeente Den Haag is dit uniek.

Wethouder Anne Mulder van Financiën: "Er ligt een mooie menukaart voor de komende coalitie-onderhandelingen na de verkiezingen van maart 2022. Ik waardeer het goede werk van Van der Vlist en zijn ondersteuning. In het rapport staat een overzicht van technisch haalbare opties. De opties zijn reëel en weldoordacht. Dat helpt om naar de toekomst toe de financiën van Den Haag gezond te houden, terwijl het ook al het moois laat zien dat voor onze stad gedaan kan worden."

Het rapport bevat verschillende objectieve opties om straks keuzes te maken. Het rapport brengt in kaart wat inkomstenverhogende maatregelen zouden kunnen zijn (bijv. woonlasten). Welke projecten en taken te heroverwegen zijn en welke activiteiten of voorzieningen de gemeente kan stoppen of versoberen.
Grofweg worden er circa 100 opties weergegeven om de baten te verhogen en de lasten te verlagen. Al met al gaat het om ruim 230 miljoen euro plus onder voorwaarde incidentele Eneco-gelden, waar een nieuwe coalitie straks keuzes voor kan maken.