Afbeelding
Beeld: Google Maps

Van Bergenstraat dicht voor veiligere Westduinweg

Wethouder Robert van Asten heeft vorige week de uitkomsten van de Verkeersstudie Westduinweg gedeeld met de commissie Leefomgeving. In de verkeersstudie is onderzocht welke maatregelen aanvullend nodig zijn om tussen nu en 2030 te kunnen blijven voldoen aan de kwaliteitseisen uit de Haagse Nota Mobiliteit.

De verkeersstudie toont aan dat er na uitvoering van de aanleg van rotonde Duinstraat-Scheveningseweg en de aanpassing van de Duindorpdam, op de Westduinweg enkele aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om het autoverkeer voldoende te kunnen laten doorstromen. Hiervoor worden twee belangrijke punten aangedragen.

Ten eerste zal de toegang tot de Van Bergenstraat straks niet meer mogelijk zijn vanaf de Westduinweg. Op het huidige kruispunt moeten weggebruikers op veel verschillende dingen tegelijk letten, wat gevolgen heeft voor de doorstroming en de verkeersveiligheid. "Een versimpeling van het kruispunt door de Van Bergenstraat af te koppelen voor autoverkeer, draagt positief bij aan de eisen doorstroming en verkeersveiligheid. Deze conclusie wordt ondersteund door de uitkomsten van de verkeersstudie. In overleg met betrokkenen zal bepaald moeten worden op welke wijze de afkoppeling van de Van Bergenstraat kan worden ingevuld. De voorbereidingen voor het maken van een ontwerp zijn inmiddels opgestart”, aldus Van Asten.

Volgens de verkeersstudie is naast de afkoppeling van de Van Bergenstraat nog een ingreep nodig op deze kruising om de doorstroming voldoende te houden. Daarom is ook doorgerekend wat de invloed van een verkeersregelinstallatie hier zou zijn. “De resultaten hiervan laten zien dat ook deze maatregel een positief effect heeft op doorstroming en veiligheid.”

Ondanks de voorgestelde maatregelen blijkt uit de verkeersstudie dat de Westduinweg binnen enkele jaren in de reguliere spitsperiodes structureel met doorstromingsproblemen te maken krijgt. Het ontbreekt aan fysieke ruimte om de wegcapaciteit te verhogen. Van Asten: "Het zal de komende jaren nodig blijven om de verkeersafwikkeling op en in de directe omgeving van de Westduinweg te monitoren."