Keizerstraat krijgt beoogde aansluiting met boulevard

In de update van het project De Kust Gezond aan de commissie Ruimte heeft wethouder Anne Mulder bevestigd dat een lang gekoesterde wens van de ondernemers in de Keizerstraat in vervulling gaat. De verbinding tussen de Keizerstraat en de boulevard wordt aangepakt, waardoor het zicht op het historische winkelhart van Scheveningen vanaf de boulevard beter zichtbaar wordt.

Wethouder Anne Mulder laat in zijn schrijven weten dat de Keizerstraat als winkelgebied niet optimaal functioneert. “De aansluiting van de boulevard op dit deel van de Keizerstraat is programmatisch en fysiek matig. Bezoekers van de boulevard zien Scheveningen-dorp en de Keizerstaat niet liggen, waardoor deze parel verborgen blijft. Zowel ondernemers als bewoners zien het als een kans om dit deel van Scheveningen voor een breder publiek te ontsluiten”, aldus Mulder.


Medium

“We zijn hier al meerdere jaren voor met de gemeente in overleg”, vertelt Remco Striegel, voorzitter van de winkeliersvereniging. “Ze zagen zelf ook dat de verbinding tussen de boulevard en de Keizerstraat beter kon. Uiteindelijk zijn er in samenspraak met een werkgroep van bewoners en ondernemers drie plannen bedacht. Small, medium en large. Waarbij de large versie natuurlijk onze voorkeur had, maar die was ook het meest ingrijpend en daardoor financieel heel moeilijk rond te krijgen. Maar zoals ik begrijp, gaat de gemeente nu aan de slag met het medium-plan, dus daar ben ik erg blij mee.”

Veel details over het mediumplan heeft de winkeliersvereniging nog niet. Remco: “We hebben de plannen ruim voor de coronaperiode in grote lijnen besproken, dus dat is alweer een aantal jaar geleden. Het gaat in ieder geval om aanpassingen in de openbare ruimte, die niet alleen de aansluiting met de boulevard verbetert, maar ook de boel wat sfeervoller maakt. Denk bijvoorbeeld aan een wandelpad met verlichting in de grond. Maar ik ben ook benieuwd welke delen uiteindelijk in het uitgewerkte ontwerp van de gemeente belanden.”


Begroting

Naar verwachting start de gemeente begin 2022 met het verder uitwerken van de medium variant in een schetsontwerp en vervolgens in een voorlopig en definitief ontwerp. Daarnaast zal worden ingezet op een extra leegstandsaanpak.

In de begroting van 2022 is vanuit het Ruimtelijk-Economische Investerings Strategie (REIS) voor de Keizerstraat 1,5 miljoen euro uitgetrokken. Ook de Badhuisstraat krijgt vanuit het REIS budget om aankomend jaar de kwaliteit van de openbare ruimte aan te pakken en te verbeteren.



Tekst: Jill van Calsteren