Afbeelding
Beeld: Fleur Beemster

Gulden Klinker-uitreiker Willem Hus neemt afscheid

Sinds de beginjaren 2000 reikt Willem Hus De Gulden Klinker uit. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld voor Haagse bewonersgroepen die zich in hun wijk inzetten voor een schone en leefbare omgeving. Na pakweg twintig jaar begeleiding van dit bijzondere project is het mooi geweest: Willem is in december met pensioen gegaan.

Ras-Hagenaar Willem Hus heeft zijn wortels op Scheveningen; geboren in de Korbootstraat en getogen in de Korendijkstraat. In zijn late jeugd trok hij naar Den Haag en daarna naar Voorburg. Willems vader woont nog in de Hoge Prins Willemstraat. De oud-amateurwielrenner maakt nog dagelijks gemiddeld 100 kilometer per dag op de racefiets. “Tijdens deze rit wil ik altijd even de zee zien. Scheveningen zit in m’n hart, dat gaat nooit meer weg.”


De Gulden Klinker

Willem kent Den Haag op z’n duimpje. In de jaren ’80 reed hij vele wielerzesdaagsen die destijds dwars door alle stadsdelen kruisten. In 1980 begon zijn loopbaan bij de gemeente, waar hij rond 2000 bij Stadsbeheer, afdeling Milieucommunicatie terechtkwam. “Voor een project dat al enige tijd stillag, zocht de gemeente iemand die goed om kon gaan met bewoners en bewonersgroepen in de wijken. Sinds 1994 bestond De Gulden (destijds Gouden, red.) Klinker al, naar goed voorbeeld van het Rotterdamse Opzoomer-project. De allereerste Haagse Klinker werd op Scheveningen ingestraat, bij het toenmalige Zeezwaluwhof. Of ik De Gulden Klinker nieuw leven in wilde blazen.” 

De Gulden Klinker is een symbolische beloning, waar evenwel een vast bedrag van 1000 euro (en de daaropvolgende vier jaren, of langer wat Willem betrof, 750 euro voor onderhoud) mee gemoeid is. Het project ontwikkelde zich organisch door de inzet van bewonersgroepen die actie ondernemen om hun omgeving schoner, veiliger of prettiger te maken. De Klinker wordt na de nominatie én bij gebleken motivatie in de bestrating van hun straat of plein gelegd. “De Gulden Klinker is ook een soort sociale controle geworden”, gaat Willem verder. “Moestuinen kweken, braakliggende stukjes grond opwaarderen, schoonhouden van het strand, het adopteren van afvalbakken, het duurzamer maken van schoolpleinen enzovoort. Belangrijke bijdragen aan ons milieu.”


Memorabele projecten

Willem praat liever niet over één memorabel moment; alle projecten gaan ‘m aan het hart. Na enig aandringen licht hij er toch een paar uit. Binnen de driehoek van de Reinkenstraat, Obrechtstraat en Laan van Meerdervoort hielden de toenmalige en houden de huidige bewoners al meer dan 40 jaar een parkje in stand: Sunny Court. Willem: “Dit was vroeger een tennispark, nog net Stadsdeel Scheveningen, dat geadopteerd is door de bewoners. Bij de start van De Gulden Klinker, ontvingen zij er natuurlijk een.” 

In het Emmahof in stadsdeel Segbroek is een parel gecreëerd. “Waar aanvankelijk een braakliggend terrein lag, is door grote inspanningen van de bewoners een schitterende vierjaargetijdentuin verrezen. Hier worden mooie activiteiten georganiseerd, van yoga tot muziek. Het bijzondere is dat alle capaciteiten van de bewoners gebundeld en benut worden! Een prachtig participatie- en leefbaarheidsproject in Segbroek.”

Willems allerlaatste project was het project Toverbosch. “Een goed verscholen plekje in Haagse Hout, waar verschillende activiteiten en workshops georganiseerd worden voor hen die graag in de buitenlucht zijn. Toverbosch is een schitterende tuin die onderhouden wordt door bewoners van Haagse Hout. Je kunt er onder andere genieten van versmarkten met biologische producten.” 

Voorafgaand aan de instrating van nieuwe Gulden Klinkers in een jaar, vindt in december een speciaal nominatie-evenement plaats. De geselecteerde bewonersgroepen krijgen dan van de wethouder een certificaat uitgereikt. Als zij hun goede werk weten vol te houden, dan is instrating van De Gulden Klinker een feit. Willem: "En degenen die het project jarenlang consolideren dingen mee naar een Platinaprijs, waarbij bedragen tussen de 1750 en 2250 euro gewonnen kunnen worden.”

Willems opvolger Wendy van Nieuwkerk krijgt het overigens druk op Scheveningen. Zij zal dit jaar vier nieuwe Klinkers instraten in dit stadsdeel.



Tekst: Alexander Serban