Afbeelding
Beeld: De Scheveninger

Gemeente zet in op meer blad voor de stad

Het zijn grauwe, donkere dagen. Toch wordt er juist op dit moment van het jaar volop vergroend in de stad. Sinds 2019 trekt de gemeente Den Haag jaarlijks 2,5 miljoen euro uit om stenige stukken in de stad om te toveren tot groene plekken.

De bomen langs het laatste stukje Van Alkemadelaan (richting de kust) stonden in hele krappe plekken en hadden weinig ruimte om te groeien. De stoep was er breed en die is door de Gemeente smaller gemaakt zodat de groeiplekken van de bomen kon worden verbeterd. Dat biedt de bomen op deze plek een betere kans om groot uit te groeien. En dat helpt om 'meer blad voor de stad' te krijgen.

“Een boom levert schaduw in de steeds warmere zomers, zuigt water op bij regenval en een boom zorgt voor voedsel en een schuilplaats voor insecten en vogels. Bomen maken een stad mooi en prettig om te leven. En in de toekomst wordt dat steeds belangrijker omdat er meer mensen in de stad komen wonen, de openbare ruimte schaarser wordt en het klimaat verandert. Daarom willen we meer blad voor de stad", zegt beleidsmedewerker Ralph Pitlo. Hij werkte samen met collega’s de afgelopen tijd aan een nieuw beleidsplan voor stadsbomen dat onlangs werd vastgesteld in het college.

Ook een stukje verderop is de investering van de gemeente in meer groen merkbaar. Rondom de versteende Zwolsestraat is het in de zomer soms een oven. Hoog tijd om ook daar te investeren in meer bomen en mooie plantvakken. Ook de huidige plantvakken krijgen een upgrade. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Begin 2022 worden de bomen geplant.


Lees meer over het Haagse Groen op de website www.hethaagsegroen.nl.