Afbeelding
Beeld: Dick Teske

De jeugd mag weer langer door

Afgelopen week ging bij veel huishoudens toch wel een klein beetje de vlag uit toen de minister aankondigde dat voor de jeugd een aantal coronamaatregelen worden versoepeld. Belangrijkste punten: basis- en middelbare scholieren mogen deze week weer naar school. En er mag buiten weer tot 20.00 uur gesport worden voor iedereen tot 18 jaar.

Voor zowel kinderen als ouders kwam de beslissing dat de kerstvakantie niet verlengd zou worden als welkome verrassing. “Omdat de kinderen de week voor de kerstvakantie ineens thuis moesten blijven was dat even een heleboel geregel”, vertelt Mariska, moeder van twee. “Het is heel fijn dat de regering dat ineens beslist, maar voor werkende ouders vergen vrije dagen heel wat planning. Daar komt dan nog bij dat je in vakanties ook nog probeert uitjes in te plannen, maar alles was dicht. Geen bioscoop, geen speel- of pretparken. Dus veel naar buiten, het strand op en de duinen in. En we hebben ook geschaatst op de buitenbanen die wel geopend waren. Druk! Niet normaal, wij waren duidelijk niet de enigen met dat idee.”

Naast dat de scholen weer gewoon open gaan voor de leerlingen, mag de jeugd tot en met 17 jaar ook eindelijk weer ’s avonds buitensporten. Jeanette, moeder van een mogelijke profvoetballer in de dop: “Dat hij weer naar school mocht vond ‘ie prima. Thuis of op school les maakt hem niet zoveel uit. Maar dat hij weer naar de voetbaltrainingen mocht, nou echt hij was door het dolle heen. Ik geloof dat hij in de kerstvakantie elke dag wel gevraagd heeft wanneer de trainingen weer begonnen. Ik moet wel zeggen dat de voetbalvereniging ontzettend zijn best heeft gedaan om trainingen te verschuiven in de periode dat ze maar tot 17.00 uur het veld op mochten. Het was voor iedereen echt even behelpen.”

Dat beaamt ook Peter van der Zwan van de Scheveningse korfbalvereniging KVS. Afgelopen zaterdag was het een drukte van belang op het terrein aan de Cremerweg in verband met speciale korfbalclinic van de selectiespelers voor de jeugdteams. “Normaal zou de competitie vanaf zaterdag weer verdergaan, maar door de huidige lockdown is dat nog niet mogelijk. Er mag niet in een zaal gespeeld worden, dus we wachten de eerstvolgende persconferentie af of we vanaf zaterdag 15 januari weer binnen mogen spelen. Het is dus nog even afwachten of en hoe de competitie voor ons verder gaat.”

Erg rooskleurig zien de vooruitzichten er vooralsnog niet uit. Uit de berichten blijkt dat er een grote kans is dat de lockdown in Nederland zal worden verlengt. Woensdag gaat het OMT opnieuw om de tafel zitten om een nieuw advies te vormen. Dit advies zal donderdag besproken worden, en waarschijnlijk grotendeels uitlekken. Het uiteindelijk besluit wordt op vrijdag 14 januari genomen, waarna eventuele versoepelingen of aanvullende maatregelen om 19.00 uur tijdens een persconferentie met de minister-president bekend worden gemaakt.


Tekst: Jill van Calsteren