Het nieuwe jaar ligt open voor Scheveningen

Na een redelijk rustige jaarwisseling ligt 2022 weer helemaal open voor Scheveningen.

Ondanks het landelijke vuurwerkverbod werd er al vanaf 30 december continue geknald en vuurwerk afgestoken. Wat dat betreft was het bijna een ouderwetse jaarwisseling.


Er waren geen vreugdevuren op het strand van Scheveningen en Duindorp. In plaats daarvan maakte veel mensen het gezellig in hun eigen straat met een vreugdevuurtje. De vuurtonnen waren bijna niet aan te slepen op Scheveningen, zodat er toch nog met een klein ‘fikkie’ afscheid genomen kon worden van 2021.


De brandweer kwam op Scheveningen voornamelijk in actie voor kleine branden. Hier en daar moesten auto’s en scooters het ontgelden. Bij de getroffen auto’s was geen opzettelijke brandstichting in het spel. In de Bevelandsestraat was vermoedelijk vuurwerk de oorzaak van de autobrand. In de Rottumsestraat raakte een voertuig op nieuwjaarsdag beschadigd nadat smeulende vuurresten onder de auto terecht waren gekomen.


Ook de politie had het druk, maar het was een beheersbare situatie. Agenten van het Parate Peloton werden op Oudejaarsdag ingezet rondom Duindorp. Dit vanwege een voertuigcontrole omdat er signalen waren dat personen van buitenaf naar Duindorp wilde gaan om daar rotzooi te trappen. In Duindorp bleef het gezellig en was verdere inzet van politie niet nodig.


“De jaarlijks grote inzet door de goede samenwerking tussen bewoners, gemeente, hulpdiensten en handhavers blijkt van grote waarde om de Haagse nieuwjaarsnacht zo veilig mogelijk te laten verlopen”, blikt burgemeester Jan van Zanen terug. Hij bezocht, samen met hoofd operatien van de politie Tolga Koklu, na middernacht een aantal politiebureaus en sprak met mensen die zich inzetten om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. “Mooi om te zien dat veel mensen gehoor gaven aan de oproep om de jaarwisseling in huiselijke kring te vieren. Trots ben ik op alle vrijwilligers, politieagenten, handhavers, brandweermensen en ambulancebroeders- en zusters die hun nachtrust hebben opgegeven om hulp te bieden. In het bijzonder wil ik ook stilstaan bij de tientallen buurtpreventieteams die onze stad inmiddels rijk is. Ben ook hen zeer dankbaar”


Als gevolg van de coronamaatregelen konden maar weinig activiteiten en evenementen georganiseerd worden. De afgelopen weken is er door allerlei partijen gewerkt aan een omvangrijk alternatief programma binnen de mogelijkheden die de coronamaatregelen bieden. Zo was er een meerdaags online festival speciaal voor jongeren, Den Haag Inside Out, dat onder andere livestreams vanaf de Pier verzorgde.


Op Nieuwjaarsdag werd er flink schoongemaakt door bewoners en medewerkers van de Gemeente Den Haag. Ook moest er hier en daar puingeruimd worden, want de vuurwerkvandalen hadden het stadsdeel niet geheel ongemoeid gelaten. Prullenbakken, bus- en tramhokjes en verkeersborden voren het slooplijstje aan.


Hoewel de officiële Unox Nieuwjaarsduik ter hoogte van het Kurhaus dit jaar niet doorging, waren er toch tientallen mensen naar Scheveningen afgereisd om een duik in het zeewater te nemen. Dit gebeurde naast de Scheveningers, die sowieso altijd hun eigen persoonlijke duik in het water nemen, een stukje verwijderd van de massale duikploeg.


Nu het jaar alweer enkele dagen onderweg is hopen we natuurlijk dat dit het laatste jaar is waar we te maken hebben met corona, dat iedereen weer kan genieten en weer zoals vanouds kan leven en ondernemen.



van onze redactie