Afbeelding
Beeld: PR

Kerstbomen rauzen op Scheveningen

Kerstbomen van de straat halen en inleveren voor een lootje en een sticker. Nu alle andere activiteiten door de lockdown dicht zijn, is het misschien nog wel meer in trek dan ooit. Het kan nog tot 9 januari, op een van de zes inleverpunten op Scheveningen.

Al de dag na kerst zijn de eerste fanatiekelingen op pad. Lopend, met hun fiets, of – als ze daar de beschikking toe hebben – met de scooter of de auto. Het oude Haagse gebruik om na kerst kerstbomen te verzamelen en in te leveren, het zogenoemde rauzen, is nog altijd flink in trek.

Elke kerstboom levert een sticker op, en een lootje. Tien stickers zijn goed voor een VVV bon van 5 euro, en met het lot maak je onder meer kans op het winnen van een Playstation 5, één minuut winkelen of poffertjes voor de hele straat. Lara (11) en Rafael (10), die onder meer door het Geuzenkwartier rauzen met hun fiets, gaan voor de hoofdprijs. "We gaan de Playstation waarschijnlijk verkopen als we die winnen", zegt Lara. "Dat levert veel geld op."

Het is het derde jaar op rij dat ze meedoen aan de actie. Vorig jaar verzamelden ze maar liefst 65 bomen die ze eigenhandig naar de inleverpunten sleepten. Ze merkten dat mensen hun bomen tussen kerst en oud nieuw nog veel in huis hielden. "Misschien wel vanwege de lockdown", zegt Lara. Na de jaarwisseling zien ze ze echter overal liggen.

De actie loopt nog tot en met 9 januari. In Scheveningen kun je tussen 11.00 en 17.00 uur de bomen inleveren op het Belgisch Plein, Dr. De Visserplein, Duindorpdam, Haringkade, Prins Mauritsplein en Radio Hollandplein. Voor meer informatie, kijk op verlootjeboompje.nl.