Afbeelding
Beeld: EMK

Garnalenvisserij verschuift naar Waddenkust

Tussen Hoek van Holland en IJmuiden zijn de vangsten van garnalen al wekenlang matig tot slecht. Een groot deel van de Nederlandse garnalenvloot is daarom verkast naar de Waddenkust zowel als de kust van Noord-Holland.

De visserij op garnalen was jaren geleden veel beter dan de afgelopen twee tot drie jaar, meldt schipper Arie Rog van de SCH-10. Hij viste eind vorig jaar vaak boven Texel en Vlieland. "We zitten een beetje aan te hikken tegen al die baggeractiviteiten en zandsuppleties. Die zorgen voor veel verstoring. Wij vragen ons echt af of de effecten niet onderschat worden", aldus een sombere Rog. De vangsten fluctueren sowieso wel van week tot week of van maand tot maand, maar op sommige locaties duurt het herstel volgens hem wel erg lang.

De Eurokotter SCH-45 van rederij Jaczon zit ook achter de garnalen aan. De SCH-45 vist al een tijdje met wisselend succes vanuit Harlingen. De kust van onder andere Terschelling en Vlieland zijn de locaties waar schipper John Caljouw zijn geluk beproeft. Caljouw komt uit Arnemuiden. Zijn grootvader viste vroeger met de ARM-6 vrijwel het gehele jaar door vanuit Scheveningen. Eind november en begin december heeft de SCH-45 overigens stilgelegen vanwege quarantaine van de bemanning na een geconstateerde besmetting.