Afbeelding
Beeld: PR

Eerste resultaten aanpak prioritaire gebieden zichtbaar

De eerste successen en positieve effecten van de aanpak van de gemeente Den Haag om vier gebieden - waaronder Duindorp - er weer structureel bovenop te krijgen, zijn zichtbaar. Dit jaar startte hier een stevige, integrale gebiedsgerichte aanpak, samen met bewoners én partners. Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn): “Het is nog pril, maar stukje bij beetje ontstaat er vertrouwen in de aanpak bij bewoners en andere betrokkenen."

Dit blijkt uit de voortgangsrapportage ‘Prioritaire gebieden’ die het stadsbestuur aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Elk van de vier gebieden heeft zijn eigen specifieke problemen, maar ze hebben gemeenschappelijk dat de leefbaarheid en veiligheid structureel onder druk staat. Eerdere ingrepen om de leefbaarheid en veiligheid te vergroten, hebben maar tijdelijk geholpen. Daarom maakte het stadsbestuur afgelopen jaar bekend dat zij 6 miljoen euro investeert, met als doel dat deze gebieden er weer structureel bovenop komen.

Martijn Balster: “Ik ben trots op de bewoners en ondernemers die zich dagelijks inspannen om hun buurt veiliger en aantrekkelijker te maken. Met de aanpak prioritaire gebieden zorgen we samen partners voor een broodnodige extra impuls. We leren hierbij steeds van elkaar. Maar we zijn nog lang niet waar we willen zijn. Om te zorgen voor een blijvende positieve verandering en vertrouwen bij bewoners, is een lange adem nodig.”


Maatwerk per gebied

Elk gebied kent zijn eigen problematiek. Afhankelijk hiervan wordt ook de inzet bepaald. Zo wordt in Duindorp ingezet op het vergroten van het vertrouwen tussen een deel van de bewoners en de gemeente. Er worden huisbezoeken georganiseerd en Parnassia is bezig met een ‘Achter de Voordeur’ aanpak.


Meedoen in Duindorp

Samen met De Scheveninger van deze week is in dit kader de krant ‘Meedoen in Duindorp’ verspreid in Duindorp. In deze krant vertellen bewoners en professionals wat zij doen voor de wijk. Zo vertelt wethouder Mulder dat hij de wijk het afgelopen jaar meerdere keren bezocht heeft. Het sterke punt van Duindorp is volgens hem de saamhorigheid in de buurt. “En dat is iets waar ik aan bij wil dragen: zorgen dat de saamhorigheid wordt bewaard en tegelijkertijd zorgen dat mensen zich veilig voelen in de wijk.” 


Lief en leed

In de krant staat ook een stuk over de Lief en leedstraten. Dit zijn straten waar de buren nog echt naar elkaar omkijken, waar aandacht is voor elkaar en waar lief en leed worden gedeeld. Elk jaar wordt de Liefste straat van Den Haag gekozen. Dit jaar is de Flakkeesestraat/Schouwensestraat genomineerd. De gangmakers van deze straat, Bianca de Bruin en Marianne Schaap zijn trots op de nominatie. "Sinds we aan 'lief en leed' doen, hebben we meer contact met buren, dus het werkt!"


Balster: "Het is zaak onze aanpak nu uit te bouwen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De bewoners in deze delen van de stad verdienen een kentering in het afglijden van hun buurt. Het is daarmee ook een opdracht aan het nieuwe stadsbestuur. Laat deze wijken niet los, ga vol door op de ingeslagen weg. Een combinatie van burgerkracht, preventie en repressie, zijn het geheim. Maar dat moet je durven volhouden.”