Afbeelding
Beeld: De Scheveninger

Steun ook nu weer je lokale ondernemers

Zaterdag, tijdens de ingelaste persconferentie kregen de niet-essentiële winkels en de horeca te horen dat ze weer hun deuren moesten sluiten tot tenminste 14 januari. Het lijkt er op dat de nieuwe Omicron-variant veel besmettelijker is dan de tot nu toe rondgaande Delta-variant. En hoewel er nog veel onduidelijk is, grijpt het kabinet toch in met een harde lockdown. Hiermee hoopt ze tijd te kopen, en eventuele overbelasting bij de zorg te voorkomen.

Voor de niet-essentiële winkels en de horeca is het weer een strop, zo vlak voor kerst. De periode waarin ze het opgelopen verlies in omzet van de eerdere lockdowns enigszins hoopten goed te maken. Als je door de winkelstraten loopt, zie je dat veel ondernemers er alles aan doen om hun klanten toch te kunnen helpen. Overal op de ramen hangen teksten met uitleg over hoe er besteld en afgehaald en bezorgd kan worden. We spraken er een aantal die ondanks alles de moed er toch weer in houden.


Yvette van parfumerie Douglas op de Frederik Hendriklaan hoopt haar klanten zo goed mogelijk te blijven helpen. Yvette: “Click & Collect is gelukkig nog toegestaan, en we willen onze klanten de service bieden die ze gewend zijn. We staan klaar om de bestellingen in ontvangst te nemen en zorgen dat de klant het dezelfde dag nog in huis heeft. Ze kunnen op onze socials lezen hoe we het geregeld hebben.”


Bij Schoon Interieur is de winkel in de Keizerstraat gesloten, maar er is nog genoeg werk te doen. Sandra: “Wij plannen ons werk natuurlijk maanden vooruit. Dus het plaatsen van vloeren en het leveren van gordijnen gaat gewoon door. Alleen kunnen klanten nu niet in de winkel terecht. Tussen kerst en Oud en Nieuw waren we sowieso gesloten, en in de weken daarna staat er nog genoeg in de planning.” 


Hubo Scheveningen in de Badhuisstraat is ook alleen open voor bestellen en afhalen. Frank: “Er is geen minimaal aankoopbedrag, dus klanten kunnen ook voor een paar schroeven of houtlijm bij ons terecht. De bestelling kan na een half uur en tot 20.00 uur opgehaald worden in onze winkel. Bestellen kan via de website of telefonisch.”

Bij de lunchrooms en koffietentjes staan weer borden die aangeven dat er ‘koffie to go’ gehaald kan worden.

Voor de horeca is het extra zuur, omdat zij blijven zitten met voorraden die zij voor de kerstperiode hebben ingekocht. De bestellingen bij de groothandel zijn inmiddels geplaatst en voor een groot deel ook al uitgeleverd. Daar staat met de nieuwe lockdown geen of te weinig omzet tegenover. Koninklijke Horeca Nederland wil dan ook dat de ondernemers gecompenseerd worden voor de inkopen die ze hebben gedaan. "Ondernemers zitten nog steeds met flinke schulden van eerdere lockdowns, die kunnen dit er echt niet bij hebben."


Steun dus ook nu weer je lokale ondernemers en kijk wat er mogelijk is.