Meer plannen tegen afval op straat

Bijplaatsingen zijn veel mensen en de gemeente een doorn in het oog. Vuilniszakken naast de daarvoor bestemde ondergrondse restafvalcontainers (oracs) zorgen voor overlast en zwerfafval op straat. Er wordt nu ook meer afval aangeboden, omdat meer mensen vanuit huis werken. Mensen bestellen ook meer. Daarom presenteerde het College van B en W. een jaar geleden een 'Actieplan Schone Stoep 2021-2022' met verschillende opvallende interventies om bijplaatsingen tegen te gaan.

De acties van het afgelopen jaar zijn geëvalueerd, een aantal daarvan wordt ook in 2022 ingezet en er komen nieuwe acties aan. Door het onderzoek naar het effect van de twaalf interventies kan de aanpak van bijplaatsingen structureel worden verbeterd. Deze aanpak is een aanvulling op het Programma voor een Schone Stad. Sinds 1 december betalen vervuilers 200 euro voor het dumpen van vuilniszakken naast de ondergrondse restafvalcontainers. Dat was voorheen 126 euro.

Interventies die komend jaar worden voortgezet, zijn onder andere de inzet van wijkambassadeurs, handhaving buiten kantooruren in burger en communicatie in andere talen via een afvalflyer. Ook de al bestaande aanpak met orac-tuintjes wordt uitgebreid. Nieuwe interventies zijn cameratoezicht bij hotspots en de inzet van afvalvoorlichters. De camera’s worden later deze maand gepresenteerd in Laak en Transvaal.



De Mos laaiend op stadsbestuur

De verdedigers van Den Haag blijven in een massagraaf liggen. Het initiatiefvoorstel van Hart voor Den Haag om te komen tot een Nationaal Ereveld voor hen die met het verdedigen van onze vrijheid het hoogste offer brachten, hun leven, is verworpen.

“De coalitiepartijen kwamen alleen met een motie, waarin zij voorstelden het monument op de begraafplaats aan de Kerkhoflaan op te knappen. De gevallen militairen moeten wat hen betreft in het massagraf blijven. Hoe respectloos en wat een gemiste kans om deze historische blunder eindelijk te herstellen”, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die erop wijst dat veruit de meeste nabestaanden willen dat familieleden uit het massagraf worden herbegraven. “Ik schaam mij kapot voor de opstelling van dit stadsbestuur. Het heeft de mond vol van Vrede en Recht, maar ze laten de jongemannen die 80 jaar geleden, de vrede verdedigden in de Slag om Den Haag in het massagraf liggen.”

De projectgroep Ereveld Den Haag en nabestaanden van de gesneuvelden die zich verenigd hebben reageren teleurgesteld. "We hebben alleen met de wethouder gesproken op 5 november vorig jaar bij de overhandiging van ons plan Nationaal Ereveld. We hebben dit nooit mogen toelichten. Defensie reageert niet op ons verzoek om een gesprek”, aldus Ton Bos namens de projectgroep.