Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Koppelstokstraat is 'Sfeervolste straat'

Terwijl de nieuwe lockdownmaatregelen worden afgekondigd tijdens de zoveelste persconferentie, is het in de Koppelstokstraat een gezellige bedoening. Er knispert een verwarmend houtvuurtje in een ton, terwijl verschillende buren bijeen staan met op de achtergrond een muziekje. “Je moet er toch zelf wat van maken”, merkt één van hen op.

Het is deze instelling die de Koppelstokstraat waarschijnlijk de titel voor ‘Sfeervolste Scheveningse Straat’ heeft opgeleverd. Daarnaast zijn er eervolle vermeldingen voor de Rottumsestraat en de Seinpoststraat, die ook flink wat stemmen wisten binnen te halen en met z’n drieën de top drie van 2021 vormen.


Lichtjes

De Koppelstokstraat, tussen de Dr. Lelykade en de Datheenstraat, is van onder tot boven versierd met lichtjes. “We zijn eind oktober begonnen met het ophangen van de lichtjes. Gelukkig ging het dit jaar wat sneller, want vorig jaar moesten we nog allemaal haakjes voor de bevestiging maken. Die hingen er nu al.” “Ik werk in de bouw, dus ik ben wel gewend om op een ladder te staan. Alles is handmatig opgehangen, zelfs die hoge punt daar aan het dak. Iedereen maakt gebruik van zijn eigen kunnen en gezamenlijk komen we tot zo’n resultaat.”


De buren zorgen zelf ook voor het materiaal. “We hebben de lichtjes en het bevestigingsmateriaal allemaal zelf bekostigd. Dit jaar hebben we voor het eerst een soort van sponsoring ontvangen. De Christmas Village van Simonis heeft de lampjes die onder de ramen van één hoog hangen, gedoneerd. Dus dat is wel mooi.”


In het nieuwe jaar moet alles ook weer opgeruimd worden. “We hebben een soort opbouwploeg en een afbouwploeg, zodat het ook allemaal weer netjes wordt opgeborgen voor het volgende jaar. We huren met z’n allen ook een schuurtje zodat we alles kunnen opslaan, want al deze lampjes kun je niet kwijt bij iemand in de gangkast daarvoor is het te veel.”

Oranje

De Koppelstokstraat pakt niet alleen in het najaar uit. Wanneer het Nederlands Elftal speelt in de Europese en Wereldkampioenschappen voetbal kleurt de hele straat oranje. “Normaal is dat altijd in de zomer, maar volgend jaar valt het samen omdat het WK in Qatar gespeeld wordt. De wedstrijden zijn dan bijna allemaal in december. Of we dan iets bijzonders gaan doen? Daar moeten we nog even over nadenken, maar eigenlijk moeten we dat wel doen hè.”


Instagram

Uiteraard is de ‘Sfeervolste Scheveningse Straat' het leukst om live te bekijken, maar ben je nieuwsgierig geworden en heb je geen tijd om persoonlijk langs te gaan dan is Instagram ook een goede optie. De buren houden een eigen ‘Koppelstokstraat'-account bij waar alle foto's op worden geplaatst.


Neem ook een kijkje op pagina 49 voor een overzicht van diverse verlichte Scheveningse straten.