Afbeelding
Beeld: Henriette Guest

Bijna 15 miljoen euro subsidie vrijwilligers

De gemeente heeft afgelopen week 87 organisaties in vrijwilligerswerk, mantelzorg en andere ondersteuning van (kwetsbare) inwoners geïnformeerd, dat zij voor 2022 bijna 15 miljoen euro aan subsidie tegemoet kunnen zien.

De gemeenteraad heeft het stadsbestuur opgedragen om subsidies transparanter en eerlijker te verdelen dan in het verleden is gebeurd. Die opdracht van de politiek heeft onder meer geresulteerd in twee nieuwe subsidieregelingen: ‘Preventie en Participatie Jeugd’ en ‘Samen Sociaal en Vitaal’. Met deze laatste regeling mikt het stadsbestuur vooral op de ondersteuning van senioren, inwoners die kampen met de gevolgen van eenzaamheid, mantelzorgers, inwoners met een beperking, en kwetsbare inwoners die ondersteund worden door vrijwilligers.

“De uitwerking van die nieuwe regelingen is nog niet perfect, zo eerlijk moeten we zijn”, zegt wethouder Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. “Sowieso is bij het instellen van deze nieuwe regelingen, afgelopen voorjaar, afgesproken dat wij de regelingen zullen evalueren. Maar nu al constateren we kinderziektes. Die gaan we verhelpen."

De wethouder vervolgt: "Uiteraard realiseer ik mij dat de nieuwe regelingen naast blijdschap bij 87 Haagse organisaties ook tot pijn bij anderen kunnen leiden. En, nogmaals, we moeten de regelingen verder perfectioneren, daar loop ik niet voor weg. Daarbij is onze intentie glashelder. Dankzij vrijwilligers hebben we een stad waarin mensen elkaar kennen, naar elkaar omzien en zorgen voor hun omgeving."