Afbeelding
Beeld: W.M. den Heijer

Nederlandse kottervloot krimpt en veroudert

De vloot boomkorkotters onder Nederlandse vlag is in dertig jaar tijd niet alleen sterk gekrompen, maar veroudert ook nog eens rap. Anno 2021 telt de vloot 73 kotters en bedraagt de gemiddelde leeftijd krap 28 jaar.

Vanwege fors verlies van visgronden wordt er op niveau gesproken over sanering van de vloot. Met deze sanering kunnen kotterrederijen, veelal familiebedrijven, besluiten om zich uit te laten kopen. Ingewijden verwachten dat bijna de helft belangstelling heeft voor deze regeling. Dat impliceert een verdere inkrimping met als gevolg een uitgemergelde kottervloot.

De afgelopen twintig jaar zijn er slechts dertien nieuwe kotters in de vaart gebracht. Ondanks de hoge leeftijd houden eigenaren de schepen in puike conditie.


Nog maar tien plaatsen tellen een of meerdere boomkorkotters. In 1989 waren dat er nog negentien. De boomkorvloot van Urk was in 1989 veel groter dan wat nu de totale vloot is. Urk telde destijds liefst meer dan honderd boomkorkotters. Het vissersdorp moet het in 2021 doen met 33 boomkorkotters met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar. Met een gemiddelde leeftijd van 21,1 jaar heeft Katwijk de jongste vloot.


In Scheveningen staat momenteel nog slechts één grote boomkorkotter geregistreerd; de SCH-63. De kottervloot omvat momenteel acht schepen. In 1989 waren dat er ook acht. Wat dat betreft is het aantal gelijk gebleven. Van de scheepsnummers die in 1989 de vloot omvatten, is anno 2021 alleen nog het nummer SCH-43 in gebruik. De rest is louter historie.