Afbeelding
Beeld: Frank Jansen

Herfstbladeren: Hergebruiken of verbranden?

De mooie stadsbomen zorgen elke herfst voor veel vallende bladeren. Jaarlijks verzamelen honderden bladvegers zo’n 1,5 miljoen kilo herfstbladeren van de Haagse stoepen en straten.

In de herfst gaat meer dan de helft van de mankracht en het materieel van het Haagse Veegbedrijf naar het opruimen van de herfstbladeren in de stad. Bladeren worden per stadsdeel opgeveegd en belanden in veegwagens die vijf kuub per keer kunnen vervoeren.

Op plekken waar de veegwagens niet kunnen komen, gebruikt het Veegbedrijf andere middelen. Met een bladblazer worden de blaadjes onder auto’s en uit perkjes geblazen, met de bezem worden ze bij elkaar geveegd, met een hark worden ze in de zakken gemanoeuvreerd.

Van de bladeren wordt compost gemaakt. Dit is waardevolle voeding voor planten. Maar er is een probleem. Als er namelijk teveel zwerfafval tussen de bladeren zit, moet de gemeente de bladeren verbranden. Gooi ook daarom je afval niet op de grond, maar in de prullenbak. Dan kunnen de bladeren weer gebruikt worden om het groen te laten groeien en bloeien.