Afbeelding
Beeld: Robert van Stuijvenberg

Marjolein Pronk: “Iedereen kan deze sport beoefenen”

Sport

Padel heeft weliswaar raakvlakken met squash en tennis, maar het is een eigen sport. Marjolein Pronk, exploitant van Padelclub DunaMar aan de Laan van Poot, kan hier over meepraten. De toeloop op padel is daar zo enorm, dat ze al droomt over twee banen extra.

Marjolein beschikt aan de Laan van Poot momenteel over twee padelbanen. “Maar daar gaat verandering in komen. Het is nu dringen geblazen, het is soms gewoonweg erg druk. Voor mij is dat natuurlijk fantastisch”, legt Marjolein uit. “Voor wat betreft de uitbreiding heb ik ruimte voor nog twee banen en ook heb ik de omgevingsvergunning al in mijn bezit.”

Het begin

Marjolein speelt zelf padel vanaf 2014. “Destijds waren er nog weinig padelbanen in Nederland. Ik heb het spel leren spelen in Lissabon, Portugal. Toen ik terugkwam naar Den Haag, dacht ik, dit spel wil ik hier ook spelen. Toen ben ik op zoek gegaan naar de mogelijkheid zelf padelbanen te exploiteren. Iets totaal anders dan wat ik deed, want ik werkte als communicatieadviseur. Ik zag een gat en ben daar op tijd ingesprongen. Vergunningen aangevraagd, locatie gezocht. Daar ben ik echt een paar jaar mee bezig geweest, want Den Haag zit vol, maar uiteindelijk is het mij toch gelukt. Het is enerzijds een behoorlijke investering, maar anderzijds gaat dat zich terugbetalen. Ik merk nu ook een kentering, dat de mensen weten wat padel is en het dan ook graag willen beoefenen. Het is niet te stoppen, niet te stuiten. Je ziet mensen van alle leeftijden, van alle niveaus lol hebben en padellen. Dat is echt fantastisch. We geven ook lessen aan mensen die interesse hebben en mee willen doen aan officiële toernooien en misschien wel de top willen bereiken. Ik heb leraren die verbonden zijn aan DunaMar en die geven padelles.

Succesbeleving

Marjolein vervolgt: “Aspecten van deze sport zijn lol en snelle succesbeleving. Daarnaast hoef je niet veel techniek als bagage te hebben om deze sport te beoefenen. Deze sport is gewoon verslavend. Je leert het snel en je maakt ook snel nieuwe vrienden. Dus ook sociaal kan men hier uit de voeten, omdat dit heel laagdrempelig is. Dat is een deel van het succes. Er is ook een competitie gaande. De KNLTB heeft padel omarmd. Wedstrijden worden dan ook onder deze bond gespeeld. Er is ook een clubladder. Dan schrijven duo’s zich in om tegen andere duo’s te spelen, waardoor je ook weer spontaan nieuwe mensen leert kennen. Als het mag – in deze coronatijd – organiseren we evenementen zoals onderlinge competities. Of voor de fun, of om te kijken wie er echt de beste is.”

Toekomst

Ook Marjolein probeert er momenteel het beste van te maken met de geldende coronamaatregelen. “Aanvankelijk leden wij ook onder de (eerste) coronamaatregelen, want ik moest in het begin de banen sluiten. Je zou denken in de buitenlucht sporten is ideaal, maar helaas.” Gelukkig kon Marjolein niet lang daarna toch weer open. “Ik heb destijds heel veel voetballers en squashers zien komen padellen, omdat deze sport, die je met twee of vier personen speelt, op een gegeven moment wel door mocht gaan. En die zijn ook blijven hangen. Wat dat betreft was dat voor ons een coronavoordeel.” Marjolein vervolgt: “Nu moeten we om 17.00 uur dicht, dus het is momenteel even creatief blijven hoe ik iedereen – tot 17.00 uur - in mijn programma kan inpassen.”

De algehele toekomst van padel ziet Marjolein rooskleurig in: “In Spanje spelen al miljoenen mensen padel. Het Spaanse koningshuis heeft deze sport gepromoot onder de bevolking, omdat dit eerst een sport was voor de jetset. Deze sport groeit wereldwijd enorm en zal in 2028 vast wel een Olympische Sport worden”, aldus Marjolein.

Tekst: Nico Mos