Afbeelding
Beeld: René Oudshoorn

Toch zoektocht naar oorlogsslachtoffers?

Hagenaar Jurriaan Wouters wil met enkele medestanders nagaan in hoeverre op de Waalsdorpervlakte nog overblijfselen liggen van personen die hier in de Tweede Wereldoorlog zijn geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Maar Duinwaterbedrijf Dunea verleent geen toestemming.

De Omgevingsdienst Haaglanden van de provincie Zuid-Holland vindt het geen probleem als met drones bodemscans worden gemaakt. Maar Dunea betoogt dat zij de enige partij is die zeggenschap heeft over de activiteiten in het gebied, en wijst erop dat de natuur beschermd is en dat er na de bevrijding al onderzoek is gedaan.

Op verzoek van Hart voor Den Haag/Groep de Mos wordt er deze week in de gemeenteraad alsnog gesproken over dit initiatief. Arjen Dubbelaar: “Deze mensen willen met de huidige technieken zoeken naar vermiste verzetsstrijders en worden daarin gesteund door verschillende nabestaanden. 

Het stadsbestuur heeft als Dunea-aandeelhouder geen goede redenen om dit te blijven weigeren. Ook was de beantwoording op mijn vragen feitelijk onjuist. De suggestie dat deze initiatiefnemers willen graven, is niet aan de orde. Dat is inderdaad voorbehouden aan het Ministerie van Defensie en moet zorgvuldig gebeuren, mede omdat het gebied de Natura-2000-status heeft. Het lijkt erop dat Dunea niet wil en niet duidelijk is waarom", aldus Dubbelaar.


Hart voor Den Haag wil met een motie bij de komende raadsvergadering het stadsbestuur alsnog bewegen om te bemiddelen tussen het waterbedrijf en de initiatiefnemers.