Afbeelding
Beeld: De Scheveninger

“Mijn vader heeft me het goede voorbeeld gegeven”

Wat opvalt tijdens het gesprek met René Vink van café Tante Knier is zijn veelzijdigheid. Behalve eigenaar van verschillende horecagelegenheden, is hij straatmanager van de Keizerstraat, heeft hij op hoog niveau biljart gespeeld en bij ADO gevoetbald. Maar wat het meest indruk maakt, is zijn betrokkenheid bij de mensen die het minder goed hebben. “Mijn vader had vroeger de Keizerskroon hier in de Keizerstraat, en die maakte ook al eten voor minderbedeelden. Ik word daar nog regelmatig aan herinnerd door mensen die met verhalen bij me komen.”

In dat café van zijn vader leerde René biljarten. “Hij had twee biljarts in de zaak staan en daar mocht ik voor school en tussen de middag op spelen. Zo heb ik leren biljarten.” Op zijn zestiende jaar speelde René al wedstrijden tegen senioren. “Tegen junioren speelde ik toen al niet meer. Ik mocht van mijn vader ’s avonds nooit in de zaak komen, maar als er mensen op zaten te scheppen over hoe goed ze konden biljarten, dan mocht ik in mijn pyjama naar beneden om tegen ze te spelen.”


Raymond Keulemans

Toen René 17 jaar was, was hij de jongste speler van Den Haag die topklasse speelde. “Ik heb het geleerd door het veel te doen. Later heb ik les gekregen van mijn goede vriend Steef Douw, die me de fijne kneepjes van het biljarten heeft geleerd.” René speelde tegen bekende biljarters zoals Fréderic Caudron, Torbjörn Blomdahl en Raymond Ceulemans, die de bijnaam 'Mister 100' kreeg voor het veroveren van zijn honderdste titel.

René: “Ik moest een keer in Waalwijk spelen in Castle City. Terwijl ik mijn auto parkeerde, kwam Ceulemans ook aanrijden. Ik liep naar de parkeermeter en liet mijn keu bij auto staan. Toen ik terugkwam was hij weg. Dus ik zoeken en doen, maar hij was verdwenen. Eenmaal binnen in Castle City stond Ceulemans daar met mijn keu. Ik zei tegen hem ‘ik had uw keu naar binnen moeten dragen en niet andersom. Dat is voor mij hetzelfde als de schoenen van Johan Cruijff mogen dragen.”


ADO Den Haag

Behalve in biljarten was René ook een begenadigd voetballer. “Ik heb bij Duindorp gespeeld en werd daar toen ik een jaar of 10 was, gescout door ADO Den Haag. Daar heb ik tot mijn zeventiende gespeeld, maar toen moest ik kiezen tussen voetbal en biljarten. Ik ben toen gestopt bij ADO. Ik heb daarna nog wel bij het Zwarte Schaap gespeeld, een voetbalclub van Scheveningen die speelde bij Ockenburg. Ik heb daar jaren in het eerste gespeeld; dat waren mijn leukste voetbaljaren. Het was met recht de gezelligste voetbalclub na de wedstrijd.”


Maaltijden

Maar het meest bekend in Scheveningen is René geworden door tijdens de lockdown te koken voor mensen die het moeilijk hadden. “Toen de lockdown begon, ben ik soep gaan maken voor kwetsbare en hulpbehoevende mensen. Die mensen komen nu vaak hun huis niet meer uit en hebben niet altijd iemand die hun eten kan brengen. Ik wilde voor die mensen gaan koken en het langsbrengen'. Mijn vader heeft me het goede voorbeeld gegeven, want die zorgde ook altijd voor mensen die het niet goed hadden. Ik ben dus gaan doen wat hij altijd deed. Ik heb een groot bereik op Facebook, dus al snel stroomden de aanmeldingen binnen. Op een gegeven moment belde John Roos van de KNRM en die zei dat hij mee ging doen. Toen zijn we samen maaltijden gaan koken en rondbrengen. In de drukste tijd kwam dat neer op 650 maaltijden per week. Er hebben heel veel mensen aan meegewerkt, zoals John Roos, Marco Toet, Wilfred Vrolijk, Ben Vermeulen van de Big Bell, en eigen mijn eigen team. Maar het meeste heeft Ton Valk gedaan. Die is hier altijd. En we kregen van alles, zoals groente van groente- en fruitbedrijf De Best van Michel en Ramona van den Berg en van de Hoogvliet in Duindorp. Laatst kwam Peter Meefout, directeur van het Venduehuis der Notarissen langs. Die heeft ons een mooie schenking gegeven voor de kerst, zodat we door kunnen blijven koken voor die mensen.” 


Scheveninger van het jaar

Dat zijn inzet gewaardeerd wordt, bleek toen René werd uitgeroepen tot ‘Scheveninger van het jaar’ door Den Haag FM. Op Koningsdag zijn dit jaar op Radio West voor de tweede maal de ‘Radio West Lintjes van Verdienste’ uitgereikt aan regiobewoners die zich inzetten voor iemand anders. In de radioprogramma’s werden enkele inwoners uit Den Haag, Monster, Scheveningen en Wassenaar live op de radio verrast met de mededeling dat zij dit lintje verdienen. René was daar één van. Hij werd maar liefst door drie verschillende mensen voorgedragen bij Radio West.

Afbeelding