Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Het Schevenings Toneel pakt online uit

Vanwege de coronamaatregelen kon Het Schevenings Toneel dit jaar weer geen stuk tot uitvoering brengen. Om de vaste bezoekers toch een leuke Scheveningse avond te bezorgen en zelf het spelen en het dialect niet te lang te laten versloffen, brengt de Scheveningse toneelvereniging een online voorstelling op vrijdag 10 december.

Leendert Pollie is al jaren nauw betrokken bij Het Schevenings Toneel. “In 2010 heb ik één keer meegedaan als gastspeler en sinds 2015 speel ik eigenlijk in elk stuk mee. Vorig jaar ben ik voorzitter van het toneel geworden. Daarnaast ben ik ook één van de presentatoren van de allereerste Scheveningse podcast: ‘Preitjesmaekers’”, legt hij uit.

Net als alle andere verenigingen heeft Het Schevenings Toneel te kampen met de coronamaatregelen en zat een traditionele voorstelling er ook dit jaar weer niet in. “We liggen alweer een tijdje stil met het toneel vanwege corona, maar we wilden toch graag iets van ons laten horen. We denken dat het ook wel belangrijk is om de vereniging weer iets te laten doen. Want ook de leden hebben stilgezeten en waren niet bezig met het dialect. Dus deze online voorstelling is zeer zeker voor het publiek, maar ook wel een beetje voor onze leden, zodat we weer iets aan het doen zijn”, lacht Leendert.


Het eerste idee was om een live online voorstelling te doen. Leendert: “Dat bleek niet haalbaar. Toen was het idee om bepaalde dingen live te doen, maar dat is toch wel ingewikkeld. Daarom hebben we er voor gekozen om het semi-live te laten lijken. Alsof je naar een live uitzending kijkt met een aantal van te voren opgenomen onderdelen. Er zijn onder andere opnames geweest op de Noordster en in Muzee Scheveningen. Ook bij iemand thuis is een leuke scene opgenomen. We zijn nu in Muzee bezig om alle verbindingen op te nemen zodat het straks één geheel wordt, dat we op 10 december gaan uitzenden.”

Een opvoering van Het Schevenings Toneel is vaak veel meer dan alleen een toneelvoorstelling. Voor veel bezoekers is het thuiskomen of geeft het een gevoel van een reünie. “Dat gevoel, dat is online lastig. Het echte ontmoeten, de reünie, het samenkomen, dat is eigenlijk nu wel verdwenen en dat is heel jammer”, vindt Leendert. “Maar er is een mogelijkheid tot reageren en misschien dat mensen dat gevoel thuis een beetje zelf kunnen creëren. Kijk gezamenlijk op afstand en probeer toch die verbinding te zoeken met elkaar.”


De online voorstelling van Het Schevenings Toneel neemt je mee naar verschillende settings. "We hebben in samenspraak met het Muzee erover nagedacht om iets uit de visserij te laten zien vanwege de tentoonstelling Vissermannen. We hebben ook een heel leuk stukje van Leen van der Plas. Dat gaat over vroeger en nu. Er is misschien qua apparatuur veel veranderd, maar soms zijn de gezinssituaties nog hetzelfde. En de Scheveningse taal komt natuurlijk weer prominent naar voren”, somt Leendert op.

Op 10 december is de première van de online voorstelling. Leendert: “Mensen kunnen zich op de website van het Schevenings Toneel, www.hetscheveningstoneel.nl, inschrijven en dan krijgen ze een link doorgestuurd. Het is gratis, maar je moet je wel van te voren even aanmelden. De uitzending start om 20.00 uur.”


Podcast

Een ander positief project dat de coronacrisis heeft voorgebracht voor Het Schevenings Toneel is de podcast: ‘Preitjesmaekers’. “Je gaat toch nadenken van wat je nog kan met het toneel, want op een gegeven moment duurde het allemaal wel erg lang met die coronamaatregelen”, legt Leendert uit. “Toen dachten we ‘is het niet leuk om het dialect wat meer onder jongeren te promoten’ en een podcast leek ons een goede manier. Toen zijn Sander Rog en ik er verder over gaan nadenken en daar is een 8-delige reeks uitgekomen, die we nu aan het ontwikkelen zijn.”


Leendert en Sander bespreken elke aflevering de zoektocht om het Schevenings echt te leren. “De jongere generatie leert de teksten wel, maar echt de Scheveningse klanken beheersen is lastig. Daar wilden we eigenlijk wat meer over ontdekken. Hoe leer je dat dialect nou?” Buiten hun eigen zoektocht hopen ze dat de podcast ook aanslaat bij een breder publiek. “We hopen niet alleen een jonger publiek te trekken, maar toch ook om het gebruikelijke publiek van het toneel op deze manier te bedienen. Je hoort toch het dialect regelmatig in de podcast, dat is natuurlijk leuk, maar je leert er denk ik ook wat van.”


De podcast ‘Preitjesmaekers’ is te beluisteren via diverse streamingsdiensten. Kijk voor meer informatie op de website: www.preitjesmaekers.nl.