Motie wateroverlast Keizerstraat aangenomen

Met een overweldigende meerderheid is de motie van de VVD om de wateroverlast in de Keizerstraat sneller te verhelpen, aangenomen. “We moeten als stad niet wachten terwijl het water soms letterlijk aan de lippen staat van de ondernemers en bewoners van de Keizerstraat”, stelt raadslid Ayse Yilmaz scherp.

In antwoord op schriftelijke vragen van de VVD heeft het stadsbestuur aangegeven dat de gemeente verbeteringen voorbereidt aan het rioolstelsel om het risico op wateroverlast te beperken. De uitvoering staat eind 2022 gepland. Yilmaz wil juist dat er vaart achter komt: “De mensen komen van de regen in de drup, want de structurele schade wordt steeds groter. We gaan niet wachten en toekijken als volgend jaar wéér alles onder water staat.”

De motie verzoekt het stadsbestuur om eerder te beginnen met de maatregelen en de bewoners actief mee te nemen in het proces. “We willen in januari al geïnformeerd worden over de voortgang. Het stadsbestuur moet bewoners dan ook informeren over de toegezegde subsidieregeling voor de aanpak van achtertuinen en -plaatsen”, legt Yilmaz uit. De eerste blije reacties komen al bij de fractie binnen: “Nu de echte verlossing nog, maar de belofte staat!”

De motie was mede ondertekend door D66, Groep de Mos, PVV, HSP en Partij voor de Dieren. Uiteindelijk hebben alleen de PvdA en GroenLinks tegen de motie gestemd.



Nu meer IC-bedden

Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, eist nu actie van het stadsbestuur naar het Rijk voor meer IC-bedden en het openhouden ziekenhuis Bronovo.

Nu de medische staf van het HMC Westeinde de situatie in het ziekenhuis omschrijft als ‘zorgelijk, tot zeer zorgelijk’, wil Hart voor Den Haag eindelijk een stadsbestuur zien dat richting het Rijk en de formerende partijen met haar vuist op tafel slaat om iedereen in de stad goede ziekenhuiszorg te kunnen blijven bieden. Zeker omdat de medische staf van het HMC stelt dat het piept en kraakt, en het ziekenhuis bang is dat het binnenkort de zorg niet meer kan garanderen.
De Mos: “Al jaren roept mijn partij om een actieve lobby om ziekenhuis Bronovo gezien de toenemende bevolkingsgroei en vergrijzing, mét intensive care en spoedeisende hulpafdeling, open te houden. We werden weggehoond. Met de verkiezingen in zicht haalde een motie die daartoe opriep enige weken geleden ineens wél een meerderheid in de gemeenteraad. Maar hoe zit het nu met de uitvoering daarvan door burgemeester en wethouders?"

De Mos roept het stadsbestuur ook op om bij het Rijk te pleiten voor meer ic-bedden en ic-verpleegkundigen. “Het is toch te gek voor woorden dat er deze coronacrisis geen ic-bed en geen ic-verpleegkundige is bijgekomen en dat handjes aan het bed juist schaarser worden vanwege een oplopend ziekteverzuim?”