Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Kunnen de schaatsen uit het vet?

Ja! In ieder geval als je binnenkort naar een schaatsbaan in de buurt gaat. Afgelopen week werd er in ieder geval al druk geschaatst op de ijsbaan voor het Kurhaus. En hoewel de temperaturen deze week iets meer naar beneden duiken, zal het op Scheveningen nog even afwachten worden of we deze winter überhaupt onze schaatskunsten op natuurijs kunnen vertonen.

Als je kijkt naar de gemiddelden voor de tijd van het jaar hebben we al een paar weken te maken met zacht weer. Ook afgelopen week konden we nog 'genieten' van temperaturen tussen de 11 en 14°C. Maar zoals we zondagavond al konden merken, komt daar verandering in en krijgen we te maken met koeler weer. Er is zelfs kans op winterse neerslag, wat hier aan de Scheveningse kust meestal neerkomt op hagel of heel koude regen.



Of dat koude weer gaat doorzetten, is altijd de vraag, want niets is zo veranderlijk als het weer. Maar de meeste meteorologische instanties waarschuwen op dit moment toch al voor een zeer koude winter. Volgens weer.nl is het beste vergelijkingsjaar op dit moment de winter van 1962. "Vrijwel alle factoren die een rol speelden in het weer waren dezelfde als nu." Zoals de meesten waarschijnlijk nog wel weten, werd de winteraanloop in 1962 gevolgd door de winter die nog steeds (samen met die van 1947) als de strengste van de vorige eeuw in Nederland door het leven gaat.


Dus als het die kant op gaat dan is nu de tijd om te isoleren en inderdaad de schaatsen nog eens na te kijken. Maar volgens weer.nl is het volgende vergelijkingsjaar wat minder ver in het verleden: 2010. Daar volgde op de aanloop een koude decembermaand met heel veel sneeuw en een sprookjesachtige Witte Kerst. 

Daarna was het op en volgde een winter met wisselvallig en vrij zacht weer.


Gezien het verschil tussen de verlopen van de beide winters in 1962/1963 en 2010/2011 zet de weerwebsite daar ook meteen een kanttekening bij. "Het verschil in afloop tussen de winters van 1963 en 2011 laat mooi zien hoe vrijwel vergelijkbare aanlopen toch tot een wezenlijk andere afloop kunnen leiden. Zekerheden zijn er dus niet en het is belangrijk dat we ons daardoor dus vooral ook niet op het verkeerde been laten zetten", aldus weer.nl.


De verwachting is dat er begin december een beter beeld komt van hoe de winter van 2021 op 2022 zich zal gaan ontplooien. Dus als je wacht op natuurijs, hou die schaatsen nog maar even in het vet.